ОСТАННІ НОВИНИ

Унікальну виставку представлять у Львові – корони усіх часів та народів

|

Сьогодні у Львівському історичному музеї відбулась анонс-презентація унікальної виставки – головних символів влади минулих епох: вінців, корон, головних уборів духовних та світських лідерів різних країн світу, різних періодів та народів. Щоправда журналістам показали лише маленьку частину експозиції – всього 10 корон, основна серед яких є корона майя, але на виставці загалом буде представлено більше 50 корон, частина з яких є оригіналами, а частина є копіями експонатів, що знаходяться у музеях Австрії, Італії, Великобританії, Румунії, Єгипту та інших країн світу. Про це повідомив віце-президент Фонду Бориса Возницького Ігор Жук.

За його словами, львів’яни та гості міста матимуть нагоду побачити головні убори імператорів – Наполеона та Російської імперії, королівські корони, серед яких корони Святих Володимира і Анни, короля Данила Галицького. Серед корон стародавнього світу є реконструкції корон Нефертіті, Тутанхамона, царів Шумеру та Ассирії. В експозиції представлені Візантія та Римська імперія, європейські країни, цивілізації ацтеків, майя, інків, вінчальні вінці, митри церковних владик, а також два списи долі та чаша граалю та інші цікаві експонати.

«На виставці будуть представлені копії усіх корон, які були у світі, а також оригінали. Скільки саме буде оригінальних експонатів не знаю, ми не підраховували. Виставка буде цікавою, будуть сюрпризи. Будуть дійсно цікаві моменти, про які навіть не знають самі музейники. Думаю, людям буде цікаво подивитися як розвивалось людство і в духовному аспекті, і в ювелірному, і що вони закладали у це. Бо в кожну корону закладено свій символізм», – розповів Ігор Жук.

Але найцікавішим експонатом даної експозиції буде корона майя – головний убір правителів майя халач-вініків. «Корону майя ми робили практично півтора роки. Корони майя не збереглися взагалі, їх немає у світі, вони збереглися лише на малюнку. Ми зверталися до всіх країн світу, які займаються тим періодом. Ми підключали науковців, ентузіастів, які збирали інформацію, аналізували її, а вже потім приступили до роботи. Тобто корона майя це основний експонат даної виставки, але для нас найголовніше було зробити три вінці, які стосуються історії України: це корона Данила та два вінця святих Володимира та Анни. Для їх виготовлення ми залучали спеціалістів, професорів, робили їх на основі фресок, монет», – розповів Ігор Жук.

За словами ідейника виставки, всі корони виготовляли українські майстри. Лише кришталеву інсталяцію шапки Мономаха робили за кордоном. Експонати виставки готувалися до двох років кожен, для них спеціально виготовляли сейфи, оскільки багато корон та вінців зроблені з дорогоцінних металів, каменів, перлин.

Виставку, як розповів заступник директора Львівського історичного музею Тарас Рудько, планують відкрити уже наступного року – орієнтовно за два місяці. Оскільки зараз триває інтенсивна робота щодо технічного оснащення приміщень історичного музею – спеціальне освітлення, охорона, тощо. Також будуть спеціально підготовлені екскурсоводи, які будуть розповідати про історію кожного експоната. Експозиція у Львові перебуватиме два місяці. Її зможуть оглянути усі охочі, оскільки вартість вхідного квитка буде такою ж, як і на інші експозиції музею, зазначив Тарас Рудько.

Після Львова, за словами І.Жука, експозиція можливо поїде до Києва, або ж у інші країни. «Дуже багато країн зверталось до нас з проханням представити експозицію у їхніх країнах, це зокрема Італія, Польща та інші. Але ми в першу чергу хочемо показати експозицію в Україні. Думаю, що після Львова ми повеземо її до Києва», – зазначив віце-президент Фонду Бориса Возницького.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *