ОСТАННІ НОВИНИ

Кміть і сім самураїв

|

Обласна адміністрація на порозі кадрових змін. Сьогодні це стало ясно, як Божий день, бо на офіційному сайті Президента України нарешті з’явився указ про призначення Миколи Кметя головою обласної адміністрації без додатку «т.в.о.». Відтак автоматично всі його семеро заступників написали заяви на звільнення і два тижні новий голова має на те, аби вирішити їхню долю.

За кілька минулих місяців М. Кміть мав нагоду побачити своїх підлеглих у різних ситуаціях – від звичайних коридорних буднів до екстремуму на кшталт буревію у Львові та липневої повені. І це стосується практично всіх заступників, начальників ключових управлінь і більшості районних адміністрацій. Тому є підстави говорити про те, що очільник області вже більш-менш розставив фігури на шахівниці і знає, кого розміняти першим.

Певна річ, що передовсім ідеться про заступників, адже це – люди першого кола, з якими вирішують усі робочі та кулуарні питання. Відтак від злагодженості в роботі з ними залежить і результат нового голови та його стійкість на посаді.

Джерела, з котрими спілкувався «Львівський портал», мають різні версії. Декотрі кажуть, що на Винниченка панує настрій чи, радше, бажання тотальної зачистки території від владних мастодонтів та динозаврів. Цей варіант розвитку подій був би бажаним для кожного з нових керівників області, однак він малоймовірний з огляду на вирішення тактичних проблем, які ледь не щодня постають перед першою особою області. Крім того, кадрова проблема також дає про себе знати і знайти управлінця з досвідом роботи і потугою до роботи на посаді профільного заступника на Львівщині не так уже й просто.

Наприклад, сумнівно, щоб у розпал підготовки до опалювального сезону хтось ризикнув би звільнити з посади заступника Тараса Федака, відповідального і за паливно-енергетичний комплекс, і за ЖКГ. Адже в разі можливого провалу з опалювальним сезоном відповідальність впаде на нового керівника, а отже й на того, хто його призначив. Відтак можна говорити про те, що в цій ситуації посада врятує пана Федака від звільнення. З іншого боку, на його адресу вже давно не було якихось суттєвих критичних зауважень.

Також можна сміливо говорити про те, що перший зам і колись провідний конкурент за посаду Валерій П’ятак залишиться на своєму місці. По-перше, комусь треба працювати, а по-друге, Віктор Пинзеник своїх друзів не забуває і сумнівно, щоби він дав змогу Кметю так просто позбутися свого старого соратника.

Скоріш за все, переміни не торкнуться агропромислового заступника Івана Стефанишина. Свою профпридатність він довів уже стільки разів, що й говорити зайве. Особливо це стосується «пожежних» місяців підготовки до сівби та жнив, коли значно більшу вагу мають особисті зв’язки для налагодження постійних поставок пального тощо для роботи аграріїв. Та навіть якби така думка визріла, то Стефанишина мусить замінити якась більш-менш рівнозначна фігура. Таких можна знайти хіба у великому агробізнесі, а яким калачем заманюватиме їх до себе голова області – питання відкрите.

Що ж стосується «непевних» замів, то джерела майже одноголосно сходяться на тому, що без посади залишиться соціальний зам – Ярослав Пітко. За непрофесіоналізм та захланність.

Другою кандидатурою є керівник апарату голови ЛОДА Олександр Ганущин. Свого часу, як кажуть джерела в ЛОДА, від вильоту з посади його врятувала лише заміна Олійника на Кметя зі статусом «т.в.о». Крім того, пан Ганущин має дуже багато недоброзичливців усередині ЛОДА за свою, м’яко кажучи, нетактовну поведінку під час підготовки до різного штибу виборів у минулому. Ще одним аргументом на користь заміни буде те, що на цій посаді М. Кміть захоче бачити «свою» людину і не виключено, що її обійме представник компанії, де нинішній голова працював раніше.

Ще одним заступником із непевними перспективами є Зінон Котик. Цього заступника «без портфеля» пан Олійник свого часу взяв для роботи в кількох «пожежних» напрямах. Чи буде цей варіант потрібним новому голові, сказати поки що не можемо, однак з іменем Котика пов’язують певні скандали із землею – таку інформацію озвучувала депутатка Лясковська.

Але є й позитив, що може зіграти на руку Котику – його так зване кураторство правоохоронних органів. Це, знову ж таки, залежатиме від цілей, що їх поставили перед новим головою. Якщо зважати на те, що пан Балога лобіює створення нової коаліції або ж вибори, то досвід Котика в цій сфері і його зв’язки з правоохоронцями можуть стати в пригоді. Але лише за тієї умови, що він саме не має відповідної кандидатури зі свого середовища. А досвід засвідчує, що в бізнесменів такого рівня завжди є добрі зв’язки у правоохоронних органах, або ж колишні силовики на службі, досвід яких теж можна використати.

Також від поставлених цілей залежить доля ще одного заступника – Тараса Батенка. З одного боку, в кулуарах ЛОДА вже давно ходять чутки про зміну ним місця роботи, що їх недоброзичливці підкріплюють звинуваченнями у непрофесіоналізмі. З іншого боку, Т. Батенко не має таких потужних плечей, як В. П’ятак, але має досвід політичної роботи, відтак може стати у пригоді, наприклад, такій партії, як «Єдиний центр». Хто її курує та плекає – усім відомо. А якщо до цього додати гнучкість пана Батенка та його вміння виживати в екстремальних умовах, то шанси на збереження посади в нього таки є. Їх можна різко збільшити, якщо пришвидшити процес очищення в підконтрольних сферах – наприклад, в управлінні, яким усе ще керує нелюбий новому голові пан Корнат, або в управлінні освіти, де в разі бажання можна віднайти порушення. Головне – подати їх у правильному світлі, а тут Батенкові мало хто може дорівнятися. Адже міг він свого часу регулярно переконувати свого колишнього шефа Петра Олійника в тому, що слід ставити на Андрія Садового, а не Василя Куйбіду. І це при тому, що практично все оточення Олійника було проти Садового. Так що успішний досвід плавання проти течії пан Батенко таки має.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *