ОСТАННІ НОВИНИ

Грищенко домовився вважати украдені фрески Бруно Шульца подарованими

|

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко оглянув в Ізраїлі фрески відомого польського художника українсько-єврейського походження Бруно Шульца. Фрески контрабандним шляхом були вивезені з України, але минулого місяця, за повідомленнями поінформованих джерел, Україна вирішила подарувати їх Ізраїлеві. Про це „proUA“ повідомили в прес-службі МЗС України.

„Подальша доля цих художніх творів не може нас не хвилювати“, – сказав Грищенко і запропонував створити українсько-ізраїльську робочу групу з метою розв’язання ситуації навколо фресок Бруно Шульца. „Немає сумнівів, що вивіз фресок був незаконним. Але сьогодні ми повинні цивілізованим способом вирішити їхню подальшу долю“, – відзначив міністр.

У березні 2004 року під час візиту в Ізраїль віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника відбулися переговори про офіційну передачу фресок Бруно Шульца в дарунок музею „Яд Вашем“ від України. За попередніми даними, акт передачі має відбутися на найвищому урядовому рівні. Нині фрески вже цілком відреставровані ізраїльськими фахівцями. На липень нинішнього року заплановано відкриття музею, в якому розмістять роботи Бруно Шульца. Згодом, можливо, і в Україні відбудеться виставка подарованих Ізраїлеві фресок, а крім того, як вважає ізраїльська сторона, в Україні мають залишитися копії настінних розписів.

Нагадаємо, що фрески, які вважалися загубленими, були виявлені на початку 2001 року в родині Калюжних у Дрогобичі. Вже в травні частину творів було вивезено до Ізраїлю працівниками музею „Яд Вашем“. При цьому ізраїльська сторона заявляла, що Калюжні подарували ці фрески, підписавши відповідні документи. Восени 2001 року прокуратура Львівської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного вивозу з України фресок Бруно Шульца, а управління культури Львівської облдержадміністрації заявило, що вивіз фресок до Ізраїлю є контрабандою. Діячі культури також неодноразово заявляли, що фрески були вкрадені й мають бути повернуті в Україну.

Протягом останніх кількох років Україна від імені президента чи уряду неодноразово дарувала за рубіж визначні твори мистецтва. Закон, який регулював би подібну практику, дотепер не прийнятий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *