ОСТАННІ НОВИНИ

У Рясне-Руській виявили нову крадіжку землі

Наталя Дуляба

|

Ексголову сільської ради підозрюють у незаконній передачі у приватну власність майже 1 га землі у селі Рясне-Руське, що біля Львова. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Правоохоронці не вказують імені колишньої високопосадовиці, лише зауважують, що вона у 2020 році була головою однієї із сільських рад Яворівського району.

Встановлено, що, перебуваючи на посаді, у листопаді 2020-го чиновниця незаконно передала у приватну власність мешканцям Львівщини три земельні ділянки, які розташовані у межах Рясне-Руської. Йдеться про землю сільськогосподарського призначення загальною площею майже 1 га. Її вартість оцінюють у 3 млн грн.

Для здійснення оборудки фігурантка підписала та скріпила печаткою завідомо неправдиві офіційні документи – рішення про надання земель у власність громадян.

«Однак технічна документація щодо присвоєння кадастрових номерів була сформована, коли ділянки вже перебували у розпорядженні Львівської ОТГ. Відтак розпоряджатися такими об’єктами уповноважена виключно Львівська міська рада», – кажуть у прокуратурі.

Оскільки йдеться про землі Рясне-Руської, які після утворення Львівської МТГ перейшли у підпорядкування мерії Львова, можна припустити, що підозру отримала колишня голова села.

Як відомо, 14 років поспіль сільською радою Рясне-Руської керувала Емілія Смокоровська. Цю посаду вона обіймала фактично до кінця 2020 року, коли село увійшло до складу Львівської громади.

Наприкінці 2022 року вона вже отримала першу підозру за незаконну приватизацію більше ніж 0,5 га землі, які належали «Галсільлісу». Ці ділянки нелегально отримали ексдепутат та родина бізнесменів.

Тепер правоохоронці висунули ексголові села підозру у зловживанні службовим становищем та у службовому підробленні (ч. 1, 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України).

Максимальне покарання, передбачене санкціями статей, – до шести років тюрми з трирічним позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та штраф від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, що в тому ж таки 2020 році перед приєднанням Рясне-Руської до Львівської громади сільрада роздала безкоштовно близько 65 га землі у приватну власність.

Земельні ділянки віддали новоствореним автомобільно-гаражним кооперативам. Коли справа дійшла до суду, він постановив повернути частину землі у комунальну власність, у червні 2023-го апеляція підтвердила це рішення.

Також напередодні місцевих виборів-2020 Рясне-Руська сільрада роздала 500 земельних ділянок, 300 із яких – це 58 га львівського ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». Дізнавшись про це, мерія Львова на початку 2021 року подала в суд.

Детальніше читайте у матеріалі «Хто намагається знищити ландшафтний заказник «Торфовище Білогорща»?

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *