ОСТАННІ НОВИНИ

Лісові землі біля Львова отримали екс-депутат та одна родина бізнесменів

Андрій Котенський

|

Земельні ділянки лісогосподарського підприємства «Галсільліс», які під кінець каденції роздала колишня Рясне-Руська сільська рада, отримали колишній депутат та сім’я львівських підприємців. Зараз їхні земельні ділянки, загальною площею 0,5 га, арештовані, повідомляють Наші гроші. Львів.

Їхні імена журналістам вдалося встановити завдяки ухвалі про обрання запобіжного заходу підозрюваному, яка була опублікована в судовому реєстрі 8 лютого.

Вперше про вилучення землі «Галсільлісу» на території Рясне-Руської сільради стало відомо у листопаді минулого року. Тоді СБУ та прокуратура заявили, що повідомили колишній голові сільської ради Емілії Смокоровській підозру у зловживанні владою.

За версією слідства, в 2020 році, незадовго до приєднання Рясне-Руської до Львівської громади, Емілія Смокоровська підробила документи щодо місця розташування п’яти земельних ділянок лісового фонду «Гальсільлісу». Ці землі площею 0,5 га в подальшому вивели з державної власності. За даними прокуратури, їхня вартість становить близько 2 млн грн.

Галицький райсуд обрав Емілії Смокоровській запобіжний захід у вигляді 99,2 тис. грн застави, яку, як уточнили нам в прокуратурі, вона одразу ж сплатила.

З ухвали суду відомо, що у подальшому сільрада виділила ці ділянки приватним особам, які зареєстрували на них право власності. Так, три ділянки, що частково розташовані на землях «Гальсільлісу», отримала одна родина зі Львова: Роман Качмар, Наталія Качмар, які є співвласниками ТОВ «Крокс вест ЛТД», та Ганна Качмар, яка раніше теж була серед засновників цієї компанії. Основний вид діяльності цієї фірми – здача в оренду нерухомості.

Ліворуч на карті відмічена ділянка Зеновія Піха, праворуч – родини Качмарів

Ще дві ділянки, які виділила Рясне-Руська сільрада, розташовані безпосередньо на території «Галсільлісу». Одну з них отримала Леся Козак, яка проживає за тією ж адресою, що і Качмари у Львові. І ще одну ділянку виділили колишньому депутату Рясне-Руської сільської ради Зеновію Піху. Він вніс інформацію про цю ділянку в останню декларацію за 2020 рік.

До слова, прізвище Піх не вперше фігурує в історії з сумнівною роздачею землі у Рясне-Руській громаді. Так, син екс-депутата Андрій Піх є співвласником гаражного кооперативу «Пікап», який отримав 10,2 га землі на території сільради у 2020 році. Зараз роздачу цієї землі розслідують правоохоронці, а ці ділянки арештували.

З ухвал суду також відомо, що у січні 2023 року повідомили про підозру ще одному фігуранту справи земель «Гальсільлісу». Йому призначили понад 53 тис. грн застави. Прокуратура відмовилась повідомити будь-яку інформацію про підозрюваного.

Додамо, громади, які у 2020 році увійшли до складу Львівської ОТГ, наприкінці каденції досить активно виділяли земельні ділянки, нерідко – з порушеннями. Зокрема, Рясне-Руську сільську раду неодноразово звинувачували в незаконних земельних рішеннях, в результаті яких землі отримували депутати, працівники сільради та їхні родичі.

Раніше Львівський портал повідомляв, що колишню голову Рясне-Руської сільради підозрюють в махінаціях із землею.

Нагадаємо також, що до цього міський голова Львова Андрій Садовий примудрився «продати» під індустріальний парк інвесторам понад 23 гектари землі, яка навіть не входить до юрисдикції міськради Львова, а належала Рясне-Руській. Про деталі цієї справи читайте у матеріалі «Продати не своє. Чергова земельна афера львівських чиновників на 140 мільйонів?».

Також  за цим фактом є відкрита кримінальна справа, і за неї взялася Генпрокуратура.

Більше того, у 2016 році ГПУ проводила обшуки у львівській мерії, аби відшукати оригінали документів, на підставі яких було укладено договір купівлі-продажу цієї землі. Із вилучених документів стало відомо, що за підписом мера Львова Андрія Садового під Львовом незаконно віддали 23 га землі, вартість якої виявилася на 88 мільйонів гривень нижчою від її собівартості.

Згодом з’ясувалось, що незважаючи на заяви прокуратури, на спірній ділянці, яку не можуть поділити Львів і Рясне-Руське, таки будуватимуть індустріальний парк. Проти цього активно протестувала громада Рясне-Руської.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *