ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія дозволила збудувати нове житло на Поповича, але без знесення існуючого будинку

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет Львівської міської ради таки дозволив збудувати багатоповерхівку на вул. Поповича, 6, проте повністю зносити існуючий двоповерховий будинок не будуть. Відповідне рішення прийняли 9 липня, передає кореспондент Львівського порталу.

Так, виконком затвердив ОСББ «Грушевський» містобудівні умови та обмеження на будівнцитво житлової багатоповерхівки з підземним паркінгом на вул. Поповича, 6, що в самому центрі Львова.

Зараз за цією адресою знаходиться двоповерховий будинок середини XIX ст., він не є пам’яткою архітектури. На місці цієї будівлі спорудять житлову 6-поверхівку.

Попередньо забудовник хотів повінстю знести існуючий будинок, проте міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що такий варіант його не влаштовує.

Під час обговорення члени виконкому дійшли до висновку, що забудовник повинен зберегти елементи старовинної будівлі, а також навести лад з існуючими інженерними мережами, відремонтувати дорогу та провести благоустрій території довкола. Всі ці правки вносили з голосу, тому яким чином виглядає оновлена містобудівна документація, зараз сказати важко.

«Це питання вже настільки продебатоване, що треба просто повірити і зробити там ті зміни. Бо існуюча будівля не є окрасою. Якщо би це була австрійська доба, то її би знесли – ніхто б не думав. Ми проти знесення, ми за те, щоб зберегти елементи цього будинку. Подивіться на панораму Львова до австрійської доби і в австрійську добу. Ви побачите, що дуже багато будівель зникло, їх немає, з’явилися нові. Але ті нові, звичайно, є набагато кращі. Тому ми повинні максимально використати елементи цієї будівлі, щоб була тяглість, але зняти аварійність і навести порядок з мережами », – сказав Андрій Садовий.

Відтак своїм рішенням виконком дозволив забудувати земельну ділянку площею 0,043 га на 73,1%, а також встановив, що висота майбутньої багатоповерхівки не повинна перевищувати 22,1 м.

Також мер анонсував проведення архітектурного конкурсу, на якому мають визначити остаточний проєкт майбутньої багатоповерхівки.

«Наші активісти дуже би хотіли, щоб вул. Поповича зберегла свою історичність, щоб там не було монстра. Тому завдання через архітектурний конкурс таким чином напрацювати зовнішній вигляд будинку, щоб він був окрасою і мав елементи існуючої будівлі. Треба все продумати, щоб це була пам’ятка архітектури XXI століття», – додав Андрій Садовий.

Зазначимо, історія довкола вул. Поповича, 6 тягнеться щонайменше з 2019 року. Нове будівництво у самому центрі Львова, у буферній зоні ЮНЕСКО, пояснювали тим, що існуючий будинок є у незадовільному стані, а на його реконструкцію доведеться вкласти надто багато коштів.

При цьому в офіційних документах значилося, що в занедбаному будинку живуть 25 людей і саме таким чином вони зможуть отримати кращі умови проживання. Відтак знесення і будівництво з нуля припідносили як найоптимальніший варіант.

Попередня візуалізація будівництва на вул. Поповича, 6

З цього у Львові приводу розгорнулись тривалі дискусії серед мешканців, пам’яткоохоронців та депутатів. Місцеві жителі скаржаться на проблемні інженерні мережі та нестійкі у цій місцевості сипучі ґрунти – лише за останній рік на вулиці п’ять разів утворювалися провалля.

Тож люди побоюються, що будівельні роботи призведуть ще до руйнування довколишніх будинків та додаткового навантаження на старі мережі. Більше того, нове житло матиме більшу площу, відтак забере чи не єдиний у місцевості невеликий дворик.

Як пояснювала активістка й мешканка вул. Поповича, 8 Ірина Юзик, встановлені винкомом норми суперечать містобудівному законодавству. 22 м перевищує допустиму в історичному ареалі висоту (15 м), відсоток забудови ділянки для такого об’єкта мав би ставити лише 40%, ане 73,1%.

Про заплановане будівництво ЮНЕСКО не повідомляли, а Міністерство культури теж вважає майбутнє житло на вул. Поповича, 6 неправомірним.

Хто стоїть за будівництвом

Будувати нову багатоповерхівку на вул. Поповича, 6 хоче ОСББ «Грушевський». Згідно з даними аналітичної системи YouControl, засновниками об’єднання є Микола та Лілія Князевичі, Степанія Марчак та Георгій Пушинський.

80-річна Степанія Марчак є матір’ю Ігоря Марчака – колишнього заступника начальника інспекції Держенергонагляду у Львівській області, директора «Львівтеплоенерго» та голови правління «Львівгазу». Микола Князевич є головним державним інспектором Державної митної служби України.

До 2019 року одним зі засновників цього об’єднання був Ігор Скробацький – співвласник ресторану «Голодний Микола» та ОСББ «Свєнціцького-16», де розташована зруйнована вілла «Люсія». Це ОСББ хоче на її місці спорудити багатоповерхівку.

Також до кінця 2017 року до засновників ОСББ «Грушевський» входив теперішній депутат Львівської міськради від «ЄС» Назарій Бербека та його бізнес-партнер Тарас Дідик. Вони є власниками будівельної компанії «Нова оселя».

Нещодавно сам Назарій Бербека, голосуючи «за» детальний план території, який погоджує це будівництво, заявляв, що не має конфлікту інтересів, оскільки продав своє майно на вул. Поповича, 6 у 2017 році.

Однак за наявними матеріалами громадських слухань 2019 року Назарій Бербека поставив свій підпис як місцевий мешканець вул. Поповича, 6 під пропозицією знести існуючий будинок і збудувати на його місці новий.

Додамо, існуючий будинок на вул. Поповича, 6 спорудили у 1860-1870-х роках. Тут на початку ХХ століття проживав власник місцевої друкарні Бернард Мюллер, дружина якого видавала журнал «Кухня та здоров’я». Сама двоповерхова цегляна будівля до об’єктів аріхтектурної спадщини не належить.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *