ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий взяв сокиру: в Шевченківському гаю ріжуть дерева під генделики

|

У Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» почали підготовку до зведення візит-центру: вирубують прадавні буки та дуби. При чому вирубка ведеться від Музею – в бік «Знесіння» в різних місцях, щоби не привертати увагу. Пеньки, яких є вже чимала кількість, замащують глиною. Про це Львівському порталу повідомили очевидці.

15

Попри те, що «Шевченківський гай» є унікальним етно-парком під відкритим небом, керівництво Музею та чиновники Львівської міської ради без винесення на широке громадське обговорення та бодай представлення львів’янам концепції зведення в музеї розважальної зони, вже розпочали різати дерева та готувати майданчик для зведення візит-центру. Більше того, фестивально-бенкетну зону завзято будують попри те, що більшість унікальних експонатів Музею перебувають у вкрай незадовільному стані, що не дозволяє відвідувачам повністю ознайомитися з пам’ятками архітектури, предметами щоденного побуту та ужиткового мистецтва.

17

Першим на сполох забив народний депутат України Ігор Васюник.

«Вкотре переконуюсь – ми не навчились шанувати нашу історію і тих великих українців, які її творили… Роками львівська влада не надає право на землю Свято-Іванівській Лаврі, що в Шевченківському гаю. Землю, яку ще в 1927 році Митрополит Шептицький викупив, заснував на ній Лавру з іконописною школою, в якій монахи студити працювали над вихованням дітей та молоді. А перенесена за стараннями Шептицького у 1930 дерев’яна церква зі с. Кривки і стала першим експонатом Музею народної архітектури та побуту», – наголосив парламентар.

16

За його словами, натомість на території Шевченківського гаю будуть будувати візит-центр, з кафе, магазинами.

«Вже скоро основним напрямком роботи музею, відповідно до стратегії його керівництва, – стане фестивально-розважальний. От і зароблятимуть чергові кнайпи під чиїсь бізнес-плани. Площі Ринок вже замало. Музей народної архітектури та побуту у Львові унікальний тим, що він був створений не на пустому місці – а на території заснованої Шептицьким Лаври! Він унікальний і тим, що там знаходиться найбільша кількість сакральних споруд. Жоден Музей під відкритим небом у світі не зрівняється з нашим Музеєм у Львові! Ну невже у Львові замало фестивально-розважальних центрів?! На словах «шанують» історію, культуру та духовність, а на ділі – цинічно їх топчуть і замінюють на дешеву фестивально-бенкетну торгівлю. Не можна ж всю культуру і духовність зводити до гастрономії!», – обурюється Ігор Васюник.

20

Більше того, парламентар скерував відповідні депутатські звернення до Міністра екології та природніх ресурсів Остапа Семерака, Міністра культури Євгена Нищука та начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Миколи Маланича.

18

Зведення візит-центру у «Шевченківському гаю» стало також предметом прискіпливої уваги депутатів Львівської міської ради. Зокрема, депутат Ігор Зінкевич скерував до першого заступника міського голови Віктора Пушкарьова запит, у якому небезпідставно просить пояснити, що все-таки відбувається на території унікального Музею.

19

«На території музею Львівська міська рада планує збудувати візит-центр, де передбачений виставковий зал, кав’ярня чи ресторан, квиткові каси, туалети. Звісно, що інфраструктура музею вимагає покращення. Але хочу нагадати, що засновником музею є митрополит УГКЦ Андрей Шептицький, що з початку 90-х монахи-студити повернулись на територію Свято-Іванівської лаври і досі вони безправні і непочуті», – наголошується у депутатському зверненні.

Ігор Зінкевич підкреслює також, що на території музею бракує виставкових залів та немає належних приміщень під фондосховище, відтак просить надати таку інформацію:

– проект візит-центру та викопіювання земельної ділянки, на якій він буде знаходитись;

– стратегія розвитку візит-центру та Музею народної архітектури та побуту і яким є у цьому місце для розвитку Свято-Іванівської лаври;

– загальний кошторис, який планується виділити Львівською міською радою для побудови візит-центру. Які ще кошти планується залучити, зокрема приватного інвестора;

– у чиїй власності перебуватиме новозбудований візит-центр, чи планується залучення суборендарів, хто саме займатиметься адміністрацією Візит-центру;

– скільки дерев планується вирубати задля візит-центру;

– чим аргументуєте обрання місця посеред лісу для побудови центру;

– за які гроші планується побудова фондосховища, якщо таке є у планах, які гроші виділені для реставрації експонатів музею.

Львівський портал звернувся за офіційним коментарем до начальника управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрія Галушки, зокрема й щодо того, чи надходило прохання про дозвіл на вирубку дерев у «Шевченківському гаю»?

«Двічі на рік – восени та навесні – ми обстежуємо кожен парк, і «Шевченківський гай» також», – сказав Андрій Галушка.

На уточнююче запитання, чи буде управління екології реагувати на інформацію про зрізку дерев в «Шевченківському гаю», чиновник відповів: «Якщо там проводиться зрізка дерев, то ми перевіримо, чи підпадає вона під документи, чи ні».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *