ОСТАННІ НОВИНИ

Чому не оголошують конкурс на посаду нового керівника Львівського палацу мистецтв

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

У Львові не вщухає скандал довкола призначення нового керівництва Львівського палацу мистецтв. На засіданні постійної комісії з питань культури Львівської обласної ради, яке відбулось 21 лютого, вимагали проведення прозорого конкурсу на посаду нового директора комунальної установи. Також депутати хотіли пояснень, яким чином виконувачем обов’язків призначили людину, що не відповідає критеріям, визначених законодавством, та рекомендаціям самого колективу Палацу мистецтв.

Голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета розповів, що 29 січня надійшло колективне звернення від трудового колективу Львівського палацу мистецтв щодо розгляду рекомендованої ними кандидатури на посаду. Виявилось, що чинний керівник Палацу мистецтв Юрій Візняк достроково припинив свої повноваження. Рішенням зборів трудового колективу на посаду тимчасового виконувача обов’язків рекомендували Олександра Лабецького. За протоколом зборів його кандидатуру підтримали 45 членів трудового колективу під час таємного голосування. Ще шість голосів віддали за Олександру Тимчишин.

«Трудовий колектив закликав призначити виконувачем обов’язків їхнього кандидата та оголосити прозорий конкурс. Відповідне звернення також було скеровано до департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА. Чомусь звернення колективу було проігноровано і призначено іншу кандидатуру (Левка Ваньковича, – ред.). Нового в.о. вже представлено, але дивним чином про це ніхто не знав. Подібних методів представлення та призначення керівництва між адміністрацією та радою не було як мінімум три попередні каденцій обласної ради. Подібне призначення без погодження з профільною комісією та комісією комунального майна було немислимим. На жаль, у нашій каденції є інша практика, вона негативна і породжує шквал дискусій», – заявив Святослав Шеремета.

Він також нагадав, що чинне законодавство передбачає, що конкурс на посаду керівника державного чи комунального закладу культури оголошує управління майном спільної власності обласної ради протягом 7 днів із дня дострокового припинення повноважень керівника закладу. І через дострокове припинення повноважень Юрієм Візняком цей конкурс вже мав бути оголошений, а зараз відбувається порушення законодавства.

Позиція влади

Директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА Ірина Гаврилюк під час засідання комісії апелювала, що законом не передбачено, щоб виконувача обов’язків призначали із трудового колективу чи кандидатуру, яку він пропонує.

«Щоб унеможливити в майбутньому будь-який адміністративний чи політичний тиск ні на трудовий колектив, ні на членів комісії, які будуть брати участь у майбутньому конкурсі (визначення переможця, – ред.), ми свідомо пропонували призначити людину, яка за кваліфікаційними вимогами не зможе претендувати на участь у ньому», – повідомила Ірина Гаврилюк.

За її словами, Левко Ванькович до свого призначення організував мистецькі фестивалі та виконував адміністративну роботу, має фінансові та економічні знання, а відтак має право перебувати на посаді до моменту визначення переможця на конкурсі.

Водночас заступник голови комісії з питань культури ЛОР Петро Цеголко попросив уточнити, чи ознайомлювались у департаменті з питань культури ЛОВА із програмою кандидата, якого вони призначили.

«От чим ця людина, як то кажуть, своїми діловими рисами підкупила вас, настільки і ви вирішили, що вона потягне цей великий корабель, Палац мистецтв? Чи матиме він успіх у художників та іншого мистецького середовища, яке там проводить заходи? Це ж нова людина, яка взагалі не пробувала своїх сил на теренах культури», – дивувався Петро Цеголко.

Проте Ірина Гаврилюк запевнила, що затвердження Левка Ваньковича було обговорено із мистецьким середовищем. Очолити установу пропонували багатьом, проте всі відмовлялись, бо не хотіли очолювати заклад на короткий термін. Водночас кандидат від трудового колективу Олександр Лабецький (який там обіймає посаду заступника керівника, – ред.), за її ж словами, не має нічого спільного із мистецьким середовищем.

«Я так розумію, що демократія під час війни не толерується», – риторично перепитав Святослав Шеремета. На це Ірина Гаврилюк відповіла: «Мова не про демократію, а про те, що колектив палацу мистецтв абсолютно не здатний вести діяльність Палацу мистецтв як культурної установи. За останні роки ми бачимо занепад, там потрібно призначати керівника, який матиме стратегію розвитку як центру культурної діяльності всієї Львівщини».

Комісія спробувала уточнити позицію директорки департаменту з питань культури, чи дійсно вона вважає, що попередній керівник Палацу мистецтв Юрій Візняк погано працював на цій посаді і завалив роботу. Водночас вкотре лунало прохання внести ясність, коли будуть оголошувати конкурс на нового керівника.

«Я не буду зараз аналізувати діяльність Юрія Візняка… Це провокативне запитання (коли оголосять конкурс, – ред.). Бо я не можу визначати коли він буде, не маю таких повноважень», – відповіла Ірина Гаврилюк.

У той же час заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко заявив, що нового керівника Палацу мистецтв таки потрібно обрати на конкурсі. Мало того, виявилось, що на Львівщині у статусі виконувачів обов’язків досі перебувають 65 керівників. Проте посадовець також мав багато питань до попереднього керівництва Палацу, а також піддав сумнівам професійності 90% його колективу, який вважає за доцільне звільнити.

«У Палаці мистецтв потрібно провести добру ревізію та аудит… Заклад в час війни став справжнім гуманітарним хабом, пан Візняк пережив багато перевірок, але… Чи він був ефективним керівником? Не знімаймо відповідальності й зі себе, чи ми зробили ревізію цього колективу? Це дійсно Палац мистецтв? Та там роботи не початий край. Лише зал палацу відповідає статусу, а колектив, на мою думку, на 90% потрібно змінювати»», – заявив на комісії культури Іван Собко.

Він також виступив проти базарних ярмарків, які часто проводять у Палаці мистецтв, бо вони жодним чином не стосуються мистецтва. Саме таке завдання влада обіцяє поставити новому керівнику.

«Є депутатський корпус, управління майном, яке має делеговані повноваження. Радьтесь, приймайте рішення, запускайте конкурс та на сесії затверджуйте найкращу кандидатуру. А ми повинні були призначити тимчасового виконувача обов’язків», – пояснив позицію Іван Собко.

Є норми закону, а у ЛОР – своя «повсякденна практика»

Тим часом управління майном спільної власності Львівської обласної ради не бачить проблеми у непроведенні прозорих конкурсів на посади керівників комунальних закладів. Мовляв, конкурси систематично не виконуються, і це адміністративно-політична традиція Львівщини. Мало того, там вважають, що якщо оголосити відкритий конкурс, то можна просто не найти керівника. У приклад ставлять Львівську філармонію та Театр ляльок.

«Є норми закону, а є повсякденна практика. Можливо, це неправильно, але в принципі ми завжди маємо на це якесь обґрунтування. То Covid-19, то військовий стан, то ще якісь речі. Правильно було б виконувати кожну букву закону, але життя багатогранніше… Не забувайте, що у військовий час керівників можна призначати без конкурсу», – заявив на комісії в.о. начальника управління майном ЛОР Андрій Білоус.

Зрештою комісія культури була подивована, що до колишнього керівництва і роботи Палацу мистецтв лунало стільки зауважень, які ніхто не озвучував раніше. Кажуть, зараз це виглядає як поливання брудом людини, котра звільнилася… Також комісія повторно наголосила, що не розуміє підстав нівелювання критеріїв відбору, бо в.о. директора призначили людину, яка не відповідає кваліфікаційним вимогам. А це мало відразу стати застереженням при кулуарному затвердженні кандидатури Левка Ваньковича.

Папський конклав відпочиває

Цікаво, що засідання постійної комісії з питань культури інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради також відвідала група депутатів обласної ради від партії «Голос»: Наталія Галецька, Захар Миляник та Северин Хобзей.

Зокрема, депутатка «Голосу» стала на захист призначення Левка Ваньковича. На її думку, на цю посаду можна було призначати кого завгодно, адже вимоги до виконувача обов’язків не прописані. Також вона піддала сумнівам рішення самого трудового колективу Палацу мистецтв, мовляв, на зборах не було представників влади чи комісії культури.

Мало того, депутатка підкреслила той факт, що за одного кандидата проголосували фактично 90% колективу, а за іншого – всього 10% і це, на її думку, стало розколом позиції колективу, а відтак не могло братися до уваги при затвердженні нового виконувача обов’язків керівника.

«Як юрист я хотіла б прокоментувати, що ми живемо в правовій державі і маємо дотримуватися норм законодавства. У статуті відсутні вимоги до виконувача обов’язків… Я уважно вивчила і прочитала протокол, де було три кандидатури. Одна кандидатура із незрозумілих причин оголосила про самовідвід. Це дзвіночок, а чи не здійснювали на цю особу, відому в мистецьких колах, тиск? І коли залишилось дві кандидатури, то частина людей підтримала одну, а частина – іншу. Ми бачимо розкол у такому маленькому колективі», – заявила Наталія Галецька.

Після цієї заяви депутатку «Голосу» попросили не маніпулювати із цифрами та свідомістю. У комісії культури не бачить підстав не довіряти виборам всередині колективу, їх вважають демократичними, бо кожен зробив свій вибір таємно, а переміг кандидат, якого підтримала абсолютна більшість – 45 із 51 працівника. На це юристка заявила, що вона і її фракція послідовно виступає за прозорі конкурси.

У підсумку комісія з питань культури ухвалила три рішення:

  • Рекомендацію управлінню майном спільної власності ЛОР оголосити конкурс на заміщення посади керівника Львівського палацу мистецтв, відповідно до норм чинного законодавства.
  • Колективне звернення, щодо призначення в.о. керівника Олександра Лабецького, рекомендовано взяти до відома та підтримати.
  • У найкоротший термін провести виїзне засідання комісії у Львівському палаці мистецтв.

Окрім того, для дотримання умов чинного законодавства, комісія закликала оголосити прозорі конкурси у всіх комунальних закладах культури, де керівники перебувають у статусі виконувачів обов’язків. Також було підтримано Львівську обласну організацію Спілки художників України, яка також клопотає про призначення в.о. обов’язків керівника Палацу мистецтв колишнього заступника гендиректора Олександра Лабецького.

Примітно, що депутати «Голосу», які були присутні під час розгляду питань, що стосувалися Палацу культури, відразу покинули засідання комісії культури, як тільки почався розгляд інших питань порядку денного.

Хто такий Левко Ванькович

Менеджер-економіст за освітою. Досі працював начальником відділу соціально-економічного розвитку, торгівлі та інвестицій у Зимноводівській громаді. Від початку повномасштабного вторгнення був волонтером гуманітарного штабу, який розміщується у Львівському палаці мистецтв. Як вказує рух «Чесно», під час місцевих виборів 2020 року Левко Ванькович балотувався у депутати Зимноводівської ОТГ та Львівської обласної ради від партії «Голос», однак не пройшов.

Хто такий Олександр Лабецький

Колишній депутат Турківської районної ради від «Нашої України» та голова Турківської районної державної адміністрації. Учасник Революції Гідності, був поранений на Інститутській. Керівник ГО «Нескорені», яка об’єднує поранених майданівців, учасників АТО та воїнів російсько-української війни. З початку повномасштабного вторгнення був одним із організаторів роботи Гуманітарного штабу у Львівському палаці мистецтв. Восени 2022 року запрацював (як окрема інституція) Волонтерський штаб Львівщини «Нескорені», який зреалізував низку волонтерських ініціатив на Львівщині.

Нагадаємо, Юрій Візняк очолював Львівський палац мистецтв майже п’ять років поспіль. На цю посаду його призначили у березні 2019 року після перемоги на відкритому конкурсі.

29 січня відбулися загальні збори трудового колективу Львівського палацу мистецтв на яких провели таємне голосування, аби визначити, хто з заступників має тимчасово виконувати обов’язки директора Львівського палацу мистецтв, який передчасно звільнився. Ним обрали Олександра Лабецького, він мав очолювати установу до завершення конкурсу, який мала оголосили Львівська обласна рада.

На початку лютого стало відомо, що у Львові без конкурсу відбулося представлення виконувача обов’язків директора Львівського палацу мистецтв – Левка Ваньковича.

Депутатів збурило призначення нового керівника Львівського палацу мистецтв без конкурсу. А нещодавно ще й стало відомо, що Львівський палац мистецтв опинився у «борговій ямі».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *