ОСТАННІ НОВИНИ

Пов’язаний із депутатами забудовник ледь не спустив озеро в Брюховичах

Наталя ДУЛЯБА

|

Скандальний забудовник, який будує котеджі на березі озера «Плотіки» у Брюховичах, самовільно здійснив «аварійний скид» води. До осушення водойми не дійшло, але затопило мешканців по сусідству. Про це повідомив заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

Йдеться про будівництво на вул. Незалежності, 64 на березі озера, яку у Брюховичах називають «Плотіки». Тут розташований котеджний комплекс Forest Park Club Resort, забудовником й орендарем землі є ТзОВ «Сервіс».

«Підприємство прорило чималий рів від водойми далі по ділянці. Як наслідок – почало затоплювати навколишні подвір’я мешканців. Представник забудовника заявив про аномальне підняття ґрунтових вод, а тому начебто вирішив зробити аварійний скид води з озера. Така самодіяльність – це очевидне порушення як водного, так і земельного законодавства. З будівельним, як відомо, теж не все слава Богу», – відзначив Любомир Зубач.

За словами посадовця, будь-які роботи, пов’язані безпосередньо з озером, мають затвердити відповідні служби та місцева влада. Тому своїми діями забудовник порушив благоустрій, а також незаконно зрізав низку дерев. Крім того, фірма не встановила будівельний паспорт.

«Будівельні роботи не ознаковані – нема відповідного паспорта, будматеріали лежать просто на березі біля води, чого не може бути. Берегова смуга точно не становить ні 25 м, ні тим паче 50 м. Звісно, вона може бути зменшена. Представник забудовника стверджує, що має всі документи, яких, утім, поки що не надав. З’ясовуємо, адже всі дозволи видавали у Києві. До речі, на зрізку дерев міська рада дозволу не давала», – додав Зубач.

На місці працювали представники Львівської міськради, Інспекції з держархбудконтролю, а також правоохоронці. Спуск води відразу зупинили, а розритий рів загорнули. Чиновники продовжують вивчати документи, однак Любомир Зубач вже заявив, що влітку у ТзОВ «Сервіс» закінчується договір оренди землі, який у мерії продовжувати не збираються.

До будівництва причетні депутати

Ще в 2009 році Брюховицька селищна рада віддала ТОВ «Сервіс» на 15 років в оренду 3,8 га землі біля місцевого озера «Плотіки». На цій ділянці рекреаційного призначення з озером мали збудувати оздоровчий розважально-відпочинковий комплекс із лікувально-оздоровчим закладом, спортзалами і рестораном. Однак звели тут котеджний комплекс Forest Park Club Resort.

Як писали Наші гроші.Львів, аби формально не порушити законодавство, забудовник називав цей об’єкт «будинками для відпочинку», хоча насправді йдеться про звичайне житло.

20 двоповерхових будинків продавали як апартаменти, що за всіма чинними класифікаціями в Україні є нежитловими приміщеннями. Відповідно, люди купують де-факто житло, де-юре такі будинки не належать до житлового фонду, тож довести порушення неможливо.

Наприкінці лютого 2023 року родичі депутатів Львівської міськради звернулись до виконкому по містобудівні умови та обмеження на ці вже збудовані котеджі. Завдяки цим документам вони хотіли офіційно перевести їх у житловий фонд.

Оформити все це документально намагались через неповнолітніх дітей депутата від ЄС Юрія Ломаги, який раптово помер торік у жовтні, а також через батьків, тестя й тещу Олексія Різника – ще одного депутата Львівської міськради від «ЄС» й партнера Ломаги. Втім виконком відмовив їм у наданні містобудівної документації.

Згодом Львівський окружний адмінсуд визнав це рішення виконкому Львівської міськради протиправним, але мерія Львова таки виграла апеляцію.

Як відомо, депутат Олексій Різник у Львівській міськраді очолює комісію містобудування. Крім того, він забудовує ринок біля стадіону «Україна» житловим комплексом з апарт-готелем і СПА-центром.

Різник відомий і як адвокат та бізнес-партнер Григорія Козловського – підприємця, забудовника, президента ФК «Рух», який раніше теж був депутатом міськради Львова від «ЄС», потім перейшов у Львівську облраду, але влітку 2022-го склав свій мандат.

Юриста Юрія Ломагу теж знали як партнера Григорія Козловського. Депутат навіть потрапляв у скандал через виселення людей із помешкання у Львові.

Ломага і Різник у 2019 році потрапили у скандал із реконструкцією колишнього виставкового павільйону під ресторан у Стрийському парку. Під час цих робіт було знищено левову частину історичної будівлі. У 2020-му їхня фірма через суд скасувала штраф, який за це наклала міська Інспекція ДАБК. Зараз на цьому місці стоїть фешенебельний ресторан Kilinski.

У серпні 2022 року мерія дозволила Різнику і Ломазі перебудувати нежитлове приміщення у самому центрі Львова у житловий будинок.

Навесні 2023 року депутати Різник і Ломага опинились в епіцентрі журналістського розслідування про дерибан 24 га землі у мікрорайоні Під Голоском.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *