ОСТАННІ НОВИНИ

Офіцеру військового вишу у Львові повідомили про підозру у приниженні курсантів

Маркіян Рой

|

Правоохоронці оголосили підозру ексначальнику навчального курсу одного з факультетів Академії сухопутних військ у Львові, який принижував курсантів. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

За даними слідства, офіцер понад рік бив та принижував курсантів, намагаючись «навчити» їх дисципліни та порядку. Це відбувалося на території академії у Львові та у казармах в одному із сіл області.

Про такі «виховні методи» стало відомо лише у березні 2024 року, тоді ж було зареєстровано кримінальне провадження.

«Задокументовано застосування сили щодо чотирьох курсантів, яких викладач бив по голові та у різні частини тіла. Він завдавав ударів не лише руками, а й прикладом зброї та ременем. Недбало складені речі або помилки в журналі могли викликати його невдоволення. Одного з курсантів він змусив їсти цигарки перед іншими, бо той запізнився на шикування через куріння», – йдеться у повідомленні слідчих.

Досудове розслідування триває. Наразі встановлюють інші епізоди протиправної діяльності. Незадовго до повідомлення про підозру фігуранта було переведено на іншу посаду в одну з військових частин на Львівщині. Офіцеру повідомили про підозру у застосуванні військовою службовою особою насильства щодо підлеглого, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. За клопотанням ДБР суд обрав підозрюваному запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 908,4 тис. грн.

Згодом в Академії сухопутних військ повідомили, що колишній офіцер, якого було затримано правоохоронними органами, ще 26 квітня 2024 року був переведений з Національної академії для подальшої служби до однієї з бойових бригад Збройних Сил України.

«Одразу після встановлення керівництвом Національної академії фактів можливої протиправної діяльності цього військовослужбовця, його було усунуто з посади та перепризначено на іншу посаду, яка не передбачає роботу з підлеглим особовим складом», – повідомили у військовому виші.

У військовому навчальному закладі наголосили, що колишній офіцер ніколи не обіймав посад педагогічного та науково-педагогічного складу.

«Водночас керівництвом Академії надано повне сприяння правоохоронним органам, уповноваженим на розслідування таких фактів. Вважаємо неприпустимими будь-які протиправні дії з боку військових посадових осіб щодо підлеглих і очікуємо на об’єктивне розслідування та справедливе рішення суд», – додали в АСВ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *