Чому маленькій лікарні у Добротворі можуть позаздрити великі міста?

Катерина РОДАК. Львівський портал

|

Як відомо, в  Україні проходить медична реформа, згідно з якою на Львівщині оптимізують кількість відділів у медичних закладах. Це означає, що у сільських та селищних лікарнях залишаються лише ті відділи, які є найнеобхіднішими для області.

Для деяких містечок та сіл така централізація може стати вирішальною в існуванні медичного закладу загалом. Така доля ледь не спіткала Добротвірську лікарню Кам’янко-Бузького району, втім від закриття заклад врятувало своєчасне фінансування, до речі не державне. За 4 роки співпраці з ДТЕК, Добротвірська лікарня перетворилась на справжній лікувально-оздоровчий центр, де за допомогою сучасної техніки та іншого оснащення можуть лікуватись не лише добротворці, але й жителі сусідніх сіл.

лікарняВласне компанії ДТЕК лікарі Добротвірського медичного закладу завдячують у відкриті сучасного реабілітаційного центру, який врятував лікарню від занепаду. Цей відділ, який відкрили у листопаді 2015 року, сприятиме наданню реабілітаційної допомоги на професійному рівні та швидшому одужанні пацієнтів.

За чотири в Добротвірську міську лікарню компанія ДТЕК інвестувала  300 тисяч доларів США – за ці кошти зроблено ремонт приміщення, придбано сучасне медичне обладнання  та реанімобіль. За словами керівника департаменту зі сталого розвитку ДТЕК Енерго Віктоії Гриб у 2015 році планується продовжити проект «Відновне лікування, реабілітація» в рамках реалізації Стратегії Соціального партнерства компанії ДТЕК із смт. Добротвір.

лікарня 5«Ми будуємо партнерські стосунки з мешканцями Добротвора і маємо спільну мету   – розвиток громади. Ми спільно реалізовуємо проекти, які б давали можливість людям жити якісним життям. Зараз працюємо над розробкою наступного етапу Стратегії соціального партнерства компанії ДТЕК з громадою Добротвору на 2016-2018 роки», – наголошує Вікторія Гриб.

Головнй лікар медчного закладу, Людмила Круглянко, вважає, що завдяки новому оснащенню маленька лікарня може стати конкурентним реабілітаційним центром навіть серед львівських медичних закладів.

лікарня 4«Зараз усім відомо, що в Україні проходить медична реформа. Тому йде мова про те, що повинні бути проведені оптимізації у мережі, повинне бути забезпечення і приближення медичної допомоги до сільського жителя. Тому на  базі нашої лікарні повинні бути  відділи в основному сімейної медицини. У зв’язку з цим,  оптимізоване дитяче та пологове відділення,  в планах – гінекологічне відділення. І для того, аби надалі працювала наша лікарня, щоб був збережений колектив, щоб була меддопомога жителям селища Добротвір, а також навколишнім селам, у 2015 році перероблено дитячий відділ в край необхідний реабілітаційний відділ для лікування пацієнтів з захворюваннями центральної нервової та опорно-рухової систем та поранених з зони АТО. Сьогодні у відділі нашої лікарні вже функціонує  реабілітаційне відділення на 10 ліжок, а також працюють допоміжні кабінети: фізіотерапевтичний з новим сучасним обладнанням, кабінет механотерапії та інші», – розповідає Людмила Круглянко.

лікарня 3Серед технічної гордості Добротвірської лікарні вже є реабілітаційний тренажер, який розрахований на хворих будь-якого віку. З пацієнтами у фізіотерапевтичному кабінеті займається реабілітолог з Донецька Вікторія Соловйова, яка переїхала у Добротвір з зони АТО минулого року. За словами дівчини, новий тренажер та інше спорядження для фізичної терапії надзвичайно полегшує і її роботу і процес видужання хворих хворих.

«Фізична реабілітація є альтернативою до медикаментозного лікування. Вона включає в себе різні методи, один з таких яких – це масаж і лікувальна фізична культура. Для лікувальної фізкультури ми використовуємо реабілітаційний велотренажер, який має спеціальне сидіння, яке коригується під кожного пацієнта спеціально. Під час своєї роботи я можу контролювати роботу серця хворого перед  навантаженням та після. Для людини дуже корисні активні рухи, тому таке лікування допомагає, на мою думку, більше, ніж медикаментозне», – каже Вікторія Соловйова.

лікарня 2На день Вікторія лікує 10 пацієнтів, кожен з яких має свій власний графік оздоровчих тренувань.

«Співпраця з компанією ДТЕК в рамках реалізації соціального партнерства розпочата ще у 2011 році, коли нам закупили  за кошти компанії ДТЕК автомобіль швидкої допомоги. Також реалізований проект «Міні-діагностика», закуплений апарат ультразвукової діагностики, лабораторне обладнання, і до відкриття реабілітаційного відділення за рахунок компанії ДТЕК придбано електронний апарат для витягування хребта, професійний реабілітаційний велотренажер, а також  обладнання для фізіотерапевтичного кабінету», – зазначає головний лікар.

Цього року у лікарні планують  збільшити кількість ліжок з 10-ти до 20-ти. Окрім того, у заклад хочуть закупити спеціальні ванни для водних процедур.

За словами працівників лікарні, державні кошти на медичний заклад майже не виділяють, а більшість лікарів ледве зводить кінці з кінцями через низькі заробітні плати.

«Всім відомо, що сьогодні фінансування закладів державою є недостатнім. В основному фінансується заробітна плата, комунальна послуги, вкрай необхідні потреби. Для розвитку лікарні звичайно шукаємо позабюджетні кошти. Зокрема, для нас суттєвою фінансовою підтримкою є компанія ДТЕК, яка працює на нашій території, і наші мешканці є працівниками ДТЕК Добротвірської ТЕС та одночасно  нашими пацієнтами», – каже Людмила Круглянко.

До слова, серед 250-ти пацієнтів Добротвірської лікарні за 2015 рік є чимало учасників АТО. До лікарні потрапляють чоловіки в основному із захворюваннями опорно-рухової системи, з наслідками травм.

Нагадаємо, що компанія ДТЕК за 4 роки інвестувала у соціальні проекти Львівської області майже 18,5 млн. гривень. Зокрема, селище Добротвір отримало у рамках реалізації соціального партнерства найбільше коштів – 13,5 млн. грн.

Співпраця селищної влади і ДТЕК у Добротворі за останні чотири роки реалізовувалась у п’яти напрямках: охорона здоров’я, енергоефективність, покращення соціально-значущої інфраструктури, розвиток бізнес-середовища та підвищення активності громади. Основна мета кожного проекту у всіх 5-ти сферах – це покращення якості життя громади міста не лише сьогодні, але й у перспективі.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *