ОСТАННІ НОВИНИ

НАТО скоро відправить в Україну нову ППО, – Столтенберг

Наталя Дуляба

|

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО 19 квітня погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони. Про це він заявив за підсумками засідання, повідомляє Українська правда.

За словами Столтенберга, присутні на засіданні міністри оборони НАТО «погодились посилити й надати додаткову військову підтримку, включно більше протиповітряної оборони».

«НАТО визначив наявні ресурси по всій території альянсу. Є системи, які є доступними для України. Тож я очікую нові оголошення щодо допомоги Україні з ППО найближчим часом», – анонсував генсек.

Він зауважив, що союзники в Північноатлантичному альянсі можуть надати Києву й інші системи протиповітряної оборони, окрім Patriot, наприклад SAMP/T, або допомогти фінансовими внесками, якщо в них немає систем ППО.

«Ми також працюємо з промисловістю для нарощування виробництва, аби модернізувати системи (ППО, – ред.) й зробити їх придатними до використання», – додав Столтенберг.

Зазначимо, раніше цього тижня генеральний секретар НАТО заявив, що члени альянсу загалом мають достатню кількість систем протиповітряної оборони, аби задовольнити прохання України передати частину з них.

Передісторія

Керівництво України вже певний час публічно говорить про вичерпання спроможностей ППО та критичну необхідність отримання нових систем та ракет до них. Цим моментом користується Росія, завдаючи масованих комбінованих атак по енергетичній системі.

Так, президент Володимир Зеленський заявив, що росіянам вдалося повністю знищити Трипільську ТЕС, бо для захисту цього об’єкта закінчились ракети до ППО. Крім того, Кремль вже встиг зруйнувати майже всю теплову енергетику України. 97% ворожих ракет і дронів зараз влучають у цивільні об’єкти.

Тому Зеленський, а також глава МЗС Дмитро Кулеба неодноразово закликав західних партнерів допомогти Україні посилити протиповітряну оборону.

Зрештою 17 квітня стало відомо, що Німеччина почала пошуки додаткових засобів ППО для України. Згодом німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що українці можуть отримати ще 6 систем Patriot на додачу до однієї від ФРН.

Також виробник Iris-T пообіцяв Україні нову систему ППО. А Нідерланди висловили готовність викупити для ЗСУ системи ППО Patriot у тих країн, які їх мають, але самі не хочуть передавати Україні.

Крім того, допомогти Україні посилити протиповітряну оборону офіційно зобов’язались країни G7.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *