ОСТАННІ НОВИНИ

Відновлювати Трипільську ТЕС без достатніх систем ППО – це марна справа, – «Центренерго»

Олег Дерев'янко

|

Трипільська ТЕС підлягає відновленню й енергетики вже мають пропозиції із надання обладнання від європейських країн. Проте з огляду на постійну небезпеку російських атак відновлення ТЕС без надання Україні систем ППО – це марна справа. Про це в ефірі програми «Брифінг» розповів Андрій Гота, голова наглядової ради ПАТ «Центренерго», пише Голос Америки.

Він розповів, що частину балістичних надзвукових ракет, що летіти в напрямку станції, вдалось збити, але через брак ракет для українських систем ППО, частина російських ракет все ж досягли цілі і знищили ТЕС. Та додав, що для стійкості української енергетики передусім важливо забезпечити українську протиповітряну оборону.

«Будь-що підлягає відновленню, минулого літа мали схожу картину, коли ці блоки були не відремонтовані і на деяких станціях не працювали зовсім. Тобто відновити ми можемо все. У нас дуже добрий колектив, дуже вмотивований колектив для відновлення», – сказав Гота.

Глава «Центренерго» зазначив, що без достатньої кількості ракет для протиповітряної оборони, ці зусилля можуть стати марними. Проте вже є обіцянки щодо надання трансформаторів, турбін та іншого обладнання з європейських країн.

Трипільська ТЕС забезпечувала світлом майже 3 мільйони людей й була найбільшим постачальником електроенергії на Київщині, Житомирщині й Черкащині.

«Поки що з огляду на сприятливу погоду, споживачі електроенергії ще не відчують значних перебоїв зі світлом, однак відключення можуть початись ближче до літа. Навіть уявити складно, що буде взимку, тому що взимку – найскладніший період», – додав Гота.

Нагадаємо, що у ніч на 11 квітня, внаслідок масованої ракетної атаки, росіяни повністю знищили Трипільську ТЕС. Також окупанти атакували енергетичну інфраструктуру у Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях.

У Львівській області агресор влучив у два об’єкти: у газорозподільчу інфраструктуру у Стрийському районі та в електропідстанцію у Червоноградському районі. Є руйнування, але обійшлося без жертв.

Загалом ворог випустив 40 «Шахедів», частина з яких долетіла на Львівщину, а потім застосував 42 ракети різного типу, в тому числі й аеробалістичні «Кинджали». ППО зуміла збити 18 ракет.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *