ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові продовжили архітектурний конкурс з відновлення музею Романа Шухевича

Маркіян Рой

|

Зареєструватися на участь у конкурсі з відновлення музею генерал-хорунжого Романа Шухевича можна до 19 квітня. Конкурсні проєкти прийматимуть до 3 червня 2024 року. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Графік проведення конкурсу:

  • Початок реєстрації на участь у конкурсі – 05 березня 2024 року.
  • Завершення реєстрації на участь у конкурсі – 17.00 год. 19 квітня 2024 року.
  • Термін подачі конкурсних проєктів у цифровому та друкованому вигляді – до 17.00 год. 3 червня 2024 року.
  • Підготовка та проведення засідання журі, визначення переможців конкурсу – 4 – 21 червня 2024 року.

Подати заявку на участь у конкурсі можна за посиланням.

Контактна та довідкова інформація: [email protected].

Нагадаємо, 27 лютого у Львові оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію з відновлення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, який був зруйнований внаслідок російського обстрілу в ніч на 1 січня.

У ніч на 1 січня російські окупанти атакували Львівщину «Шахедами». Уламки збитого дрона впали на музей-садибу Романа Шухевича, який розташований у Львові та Білогорщі. Музей вщент згорів.

Внаслідок удару у музеї знищено 16 експонатів, які входили до Музейного фонду України. Кількасот інших експонатів вдалося зберегти, адже їх вивезли ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Невдовзі після атаки Львівська міська рада заявила, що оголосить Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт із відбудови знищеного на Білогорщі музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Переможця конкурсу планують оголосили через два місяці, тобто орієнтовно у березні.

6 лютого донька Романа Шухевича Марія Трильовська-Шухевич виступила на сесії Львівської облради і закликала відбудувати знищений Росією музей, не чекаючи кінця війни.

Депутати зі свого боку вирішили розробити концепцію відбудови музею Романа Шухевича, вжити заходів для його збереження і напрацювати план розвитку.

Згодом депутати Львівської міськради також виступили з закликом не відкладати відбудову музею і якнайшвидше відновити його у первинному вигляді.

Додамо, що садиба-музей Романа Шухевича на Білогорщі підпорядкована Львівському історичному музею. Його директор Роман Чмелик розповів, що вже є кілька варіантів відбудови і розвитку музею. Родина генерал-хорунжого УПА та мешканці мікрорайону виступають за те, щоб збудувати точну копію садиби.

А в перспективі, за словами Чмелика, навпроти можна спорудити сучасний музейний комплекс, проєкт якого обрати на архітектурному конкурсі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *