ОСТАННІ НОВИНИ

Ми тричі намагались звільнити ЗАЕС, – Буданов

Наталя Дуляба

|

Керівник воєнної розвідки України Кирило Буданов заявив про три спроби у 2022 році провести операцію зі звільнення окупованої Запорізької АЕС. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ГУР.

Так, минулоріч українські спецпризначенці тричі намагались висадитись у захопленому росіянами Енергодарі. Для цього вони перепливали Каховське водосховище на гумових човнах та десантувались на окупований лівий берег, але закріпитись не змогли.

Кирило Буданов визнав, що успішній реалізації трьох цих спецоперацій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки. Але він зауважив, що ці рейди та дії таємної агентури української розвідки зрештою завадили планам росіян підключити ЗАЕС до своєї енергосистеми. А недопущення такого сценарію, за його словами, було одним з глобальних завдань місії.

«Також енергодарська операція відіграла ще одну роль: вона дала практичні навич­ки для всіх – від командного складу до бійців – як діяти на воді. Цей досвід дуже добре зараз застосовується і використовується. Наприклад, під час висадки у Криму», –  сказав керівник ГУР в інтерв’ю NV.

Нагадаємо, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі до станції ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *