ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні заміновано 26% території, – ДСНС

Наталя Дуляба

|

Станом на початок квітня, тобто на 26 місяць повномасштабної війни, в Україні все ще заміновано 156 тисяч км кв території або 26% від всієї площі держави. Про це Львівському порталу повідомили у ДСНС.

156 тисяч км кв України, які забруднені мінами та іншими вибухонебезпечними предметами, можна порівняти з площею всієї Греції, чотирьох Швейцарій, половини Італії чи Німеччини.

«Щодня від вибухових пристроїв, залишених державою-терористом, гинуть і отримують поранення як сапери, так і мирні жителі, зокрема діти і люди похилого віку», – наголошують надзвичайники.

Водночас у Міністерстві внутрішніх справ додають, що за два роки сапери виявили та знищили понад 780 тисяч вибухонебезпечних предметів. Найбільш щільно замінованими є деокуповані території України, перші стабілізаційні заходи там розпочинаються саме з розмінування.

Загалом у ДСНС, Нацполіції та Національній гвардії працюють близько 2 000 саперів. Їхню кількість планують збільшити до 2800, адже фахівців украй бракує для таких масштабів роботи.

«Це системна робота. У ДСНС діє Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування. Там у тому числі навчають саперів. За минулий рік ми вже підготували майже 1000 фахівців з розмінування», – прокоментував глава МВС Ігор Клименко.

До розмінування ДСНС щодня залучає близько 400 одиниць різної техніки, працюють 37 машин механізованого розмінування. Для пришвидшення очищення територій необхідно ще щонайменше 30 таких машин та спецтранспорт.

Нагадаємо, восени 2023 року, коли замінованими були 174 тисячі кв км територій, Світовий банк оцінював, що вартість розмінування може скласти понад 37 млрд доларів. Оскільки бойові дії тривають, про остаточні цифри не йдеться.

Тим часом в Україні вже працюють над інноваційною технологією розмінування територій, до якої залучили штучний інтелект.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *