ОСТАННІ НОВИНИ

До розмінування територій в Україні хочуть залучити ШІ

Наталя Дуляба

|

Українські розробники працюють над інноваційною технологією розмінування територій, до якої залучили штучний інтелект. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Над розробкою працюють у кластері Brave1. Українські розробники штучного інтелекту UADamage створюють технологію для прискорення ідентифікації мін, снарядів та кратерів від вибухів, де теж можуть міститися небезпечні уламки.

«Розробники підʼєднують до сенсорів штучний інтелект. Він ідентифікує та класифікує дані про об’єкти не лише на поверхні землі, а й глибоко під нею, та автоматично наносить їх на мапу. Так розмінування прискорюється в десятки разів, і цей процес загалом стає безпечнішим для людей. Україна – одна з найбільш замінованих країн світу. Площа забруднення є більшою, ніж площа Австрії та Чехії разом узятих», – підкреслив Михайло Федоров.

За його словами, технологія від UADamage працює у три етапи. Перший – стратегічне планування. Команда використовує супутникові знімки та дані з кадастрів, щоб визначити ступінь замінування території.

Другий – візуальна оцінка на наявність мін та вибухонебезпечних предметів. Територію обстежує дрон з камерою, а штучний інтелект виявляє небезпечні об’єкти.

Третій етап – інспекція під землею та в траві, де використовують різноманітні сенсори.

Нова технологія із застосуванням ШІ полегшить роботу саперам, адже найскладніше в процесі розмінування, окрім кількості мін, є те, що вони можуть бути на значній глибині, через що їх не бачать металошукачі.

Додамо, що за останніми офіційними даними, потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами в Україні є 174 тисячі кв км землі, включно з тимчасово окупованими територіями. Тобто трохи менше ніж третина всієї площі України.

Вартість розмінування за оцінками Світового банку може скласти понад 37 млрд доларів. Оскільки бойові дії тривають, про остаточні цифри не йдеться.

Загалом із початку широкомасштабного вторгнення РФ на території України піротехніки вже знешкодили 469 747 вибухонебезпечних предметів. Обстежено територію площею близько 116 тисяч га.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *