ОСТАННІ НОВИНИ

На відновлення аварійного будинку в центрі Львова пішло 20 років

Наталя Дуляба

|

Житловий будинок на вул. Сніжній, 2 в центрі Львова, визнаний аварійним 20 років тому, нарешті відреконструювали. Тепер він офіційно виведений з аварійного стану. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради.

Житловий двоповерховий будинок №2 на вул. Сніжній розташований в самому центрі міста відразу біля костелу Пресвятої Діви Марії Сніжної. Ще в квітні 2004 року його Львівська міська рада визнала аварійним через загрозу обвалу.

Відтоді розпочалась низка бюрократичних процедур: розроблення проєктно-кошторисної документації на реставрації, пошук коштів як на проєктні, так і будь-які першочергові роботи, пошук підрядника тощо. Зрештою через 20 років у мерії відзвітували, що тепер цей будинок вже вивели зі стану аварійності.

Так, у будинку посилили аварійні стіни металевими поясами та обоймами, відремонтували каналізаційний випуск, замінили інженерні мережі, повністю відновили дах і головний фасад, відреставрували сходову клітку.

Так виглядала частина будинку на вул. Сніжній, 2 станом на 2015 рік:

«На підставі вищевказаних робіт та технічних висновків щодо технічного стану будинку №2 на вул. Сніжній наказом департаменту житлового господарства та інфраструктури від 13 грудня 2023 року №516 вказаний будинок визнаний таким, що виведений з аварійного стану після проведення реставрації», – йдеться в повідомленні.

Зараз у будинку завершують реставрацію дворового фасаду.

Нагадаємо, на початку 2018 року у місті були 23 житлові будинки, які офіційно визнані аварійними, то станом на кінець лютого 2019 року таких будинків було вже 21.

Протиаварійні роботи на таких об’єктах займають роки, адже вони є дороговартісними. Хоч у міському бюджеті щороку передбачають гроші на ці потреби, реально проводити реконструкцію виходить у будинках поетапно. Втім мешканців тих квартир, яким загрожує обвал, Львів відселяє за власний кошт.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: департамент ЖКГ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *