ОСТАННІ НОВИНИ

Бельгія виділить на обслуговування винищувачів F-16 для України 100 млн євро

Маркіян Рой

|

Рада міністрів Бельгії затвердила нову допомогу Україні – 100 млн євро на утримання та підтримку винищувачів F-16. Про це повідомила міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер, передає hromadske.

За її словами, це вже 25-й пакет допомоги Україні.

Раніше уряд Бельгії затвердив три пакети додаткової військової допомоги Україні вартістю 412 мільйонів євро. Зокрема, ці ініціативи мають забезпечити передання мінних тральників, закупівлю броньованих санітарних машин та постачання артилерійських боєприпасів.

Наприкінці грудня стало відомо, що перша група українських льотчиків пройшла базову підготовку у Королівських ВПС Великої Британії і зараз навчається керуванню винищувачами F-16 у Данії.

А в Румунії за сприяння Нідерландів у листопаді відкрили навчальний центр F-16, який зокрема прийматиме й українців.

Як повідомляв Львівський портал, Нідерланди дадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Потім про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків. Згодом таке рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, певну кількість своїх F-16 вона планує передати у 2025 році.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *