ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський: Нам треба 160 винищувачів F-16

Маркіян Рой

|

Україна має домовленості щодо поставки близько півсотні винищувачів F-16, але загалом для захисту неба потребує близько 160 таких літаків, заявив президент Володимир Зеленський. Про це він заявив в інтерв’ю португальському телеканалу RTP, пише Українська правда.

«Сьогодні у нас є домовленість щодо майбутніх 50-60 літаків. Всього нам потрібно десь близько 160 винищувачів, щоб це був потужний повітряний флот, який би не давав Росії домінувати в небі», – зазначив Володимир Зеленський.

Він підкреслив, що наразі найголовніше, що цей процес розпочато, хоч це і сталося «трішки пізніше», ніж він хотів, бо Україна хотіла закрити небо з перших днів війни.

Зеленський підкреслив, що F-16 потрібні не для контрнаступу, а для захисту цивільного населення, для захисту зернового коридору.

Президент очікує, що винищувачі з’являться в українському небі на почату наступного року, це пов’язане з тривалим процесом підготовки пілотів і інфраструктури.

«Ми воюємо з Росією, воюємо за нашу українську землю, але проти загарбницької політики Російської Федерації. Винищувачі нам потрібні суто захищати свою землю, своє море, своє небо», − підсумував Зеленський.

Нагадаємо, нещодавно Нідерланди офіційно підтвердили, що нададуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином наразі йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Також про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків.

У Білому домі днями теж підтвердили, що схвалять передачу Збройним Силам України винищувачів F-16 після навчань пілотів.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що деякі українські пілоти вже успішно пройшли попередню підготовку у Данії й можуть приступати саме до льотної частини навчань.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *