ОСТАННІ НОВИНИ

Бельгія вирішила відправити Україні винищувачі F-16

Ольга Денисяка

|

Міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер оголосила про відправлення кількох винищувачів F-16 в Україну з 2025 року. Про це повідомляє hromadske.

Дедондер не уточнила, скільки саме літаків отримає Україна. Вона лише зазначила, що це залежить від збільшення потужності нових F-35 для бельгійської армії.

Окрім надсилання бойових літаків, Бельгія продовжить роботу з підготовки українських пілотів і запропонує взяти на себе технічне обслуговування всього флоту F-16 «авіаційної коаліції».

За словами міністерки, бельгійські військові готуватимуть українських пілотів у Бельгії, Данії та, ймовірно, в одній із країн Європейського Союзу.

«Ми перебуваємо в процесі надання можливості Україні модернізувати свої Збройні сили. І я думаю, що те, що ми тут пропонуємо, є принциповим і набагато кращим, ніж просте оголошення про відправку кількох F-16», — резюмувала Дедондер.

Військово-повітряні сили Бельгії мають 45 винищувачів F-16. Протягом наступних 5-6 років усі вони досягнуть кінця свого терміну експлуатації та мають бути виведені з роботи. Уже з 2024 року ВПС Бельгії отримуватимуть від 4 до 5 нових винищувачів F-35 на рік, які поступово замінять F-16.

Нагадаємо, Нідерланди дадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином наразі йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Також про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків. Таку можливість вивчає й Бельгія.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *