ОСТАННІ НОВИНИ

Данія передасть Україні ще 19 винищувачів F-16

Андрій Котенський

|

Українська делегація на чолі із Президентом України прибула до Данії, де після зустрічі з Премʼєр-міністром Метте Фредеріксен було оголошено, що Україна отримає ще 19 винищувачів F-16, повідомив Володимир Зеленський.

Зеленський разом із командою відвідав авіабазу Королівських військово-повітряних сил Данії Fighter Wing Skrydstrup. І маємо потужну новину: плюс 19 літаків F-16 для України.

«Дуже конкретні, змістовні, сильні переговори з Метте Фредеріксен. Наші пілоти та інженери вже розпочали навчання в Данії. 19 літаків F-16 будуть надані нашій державі Данією. Працюємо над швидкістю підготовки. Окремо обговорили сьогодні й можливість розширення тренувальних місій. Алгоритм зрозумілий. Наша коаліція F-16 доводить свою ефективність. Дякую пані Премʼєр-міністру, уряду Данії та всьому данському народу», – повідомив Володимир Зеленський.

Водночас на спільній прес-конференції Прем’єр-міністр Метте Фредеріксен зазначила, що Данія стоїть на боці України у війні із Росією.

«Ви і ваші земляки продемонстрували нам, що таке справжня хоробрість. За це ми вам зобов’язані всією підтримкою. Від початку війни Данія була на вашому боці, бо ваша свобода – це наша свобода. Ми також знаємо, що вам потрібно ще. Саме тому ми оголошуємо, що надамо 19-ть F-16 в Україну», – заявила Метте Фредеріксен

Окрім того Володимир Зеленський поспілкувався з українськими хлопцями та дівчатами, які проходять навчання на F-16 та повідомив про перспективи розширення тренувальних місій.

У рамках візиту Президент України також має заплановану зустріч із королівською родиною, із лідерами партій, членами Фолькетингу та представниками данського бізнесу.

Також стало відомо, що Данія планує передавати літаки F-16 Україні 3 чергами. До Нового року обіцяють підготувати першу групу пілотів із шести літаків F-16. У наступному році – ще 8 літаків полетять до України, а в 2025 році – ще 5 літаків.

Нагадаємо, до організації навчання для українських пілотів на F-16 зголосились 11 країн: Бельгія, Канада, Люксембург, Данія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

Станом на середину липня навчання для українських пілотів ще не розпочались. Попередньо відомо, що вони мають стартувати у серпні.

Водночас досі навіть приблизно невідомо, скільки саме літаків F-16 отримає Україна. Однак президент Володимир Зеленський вже говорив, що задоволений тією кількістю винищувачів, які збираються надати деякі західні партнери.

Зі свого боку в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

18 серпня 2023 року у Байдена підтвердили надання Україні винищувачів F-16 після навчань.

19 серпня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти, інженери та техніки вже розпочали навчання на західних винищувачах F-16.

20 серпня у Нідерландах повідомили, що передадуть Україні 42 винищувачі F-16.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *