ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський у Нідерландах повідомив, скільки F-16 передадуть Україні

Андрій Котенський

|

Делегація України на чолі із Володимиром Зеленським прибула до Нідерландів, де вдалося домовитися про 42 винищувачі F-16 для України. І це лише початок, повідомив Президент України.

За результатами переговорів із премʼєр-міністромом Нідерландів Марком Рютте, головною темою зустрічі яких були F-16 для України, вдалося домовитися про 42 винищувачі.

«Проривна домовленість. F16 будуть в українському небі. Дякую, Нідерланди! Дякую, Марку! Дякую усім, хто допомагає! Сьогодні робимо ще один крок на посилення повітряного щита України», – повідомив Володимир Зеленський.

За його словами, Україна використовуватиме F-16 щоб тримати російських терористів подалі від українських міст і сіл.

«Ми з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. 42 літаки. І це лише початок», – запевнив Володимир Зеленський.

Окрім того він додав, що сьогодні на порядку денному його візиту до Нідерландів також Глобальний саміт миру, #ФормулаМиру та притягнення держави-терориста до відповідальності.

Нагадаємо, до організації навчання для українських пілотів на F-16 зголосились 11 країн: Бельгія, Канада, Люксембург, Данія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

Станом на середину липня навчання для українських пілотів ще не розпочались. Попередньо відомо, що вони мають стартувати у серпні.

Водночас досі навіть приблизно невідомо, скільки саме літаків F-16 отримає Україна. Однак президент Володимир Зеленський вже говорив, що задоволений тією кількістю винищувачів, які збираються надати деякі західні партнери.

Зі свого боку в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

18 серпня 2023 року у Байдена підтвердили надання Україні винищувачів F-16 після навчань.

19 серпня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти, інженери та техніки вже розпочали навчання на західних винищувачах F-16.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *