ОСТАННІ НОВИНИ

Два прямих влучання: деталі про стан ДніпроГЕС після російської атаки

Наталя Дуляба

|

У п’ятницю, 22 березня, російські окупанти атакували ракетами Дніпровську ГЕС у Запоріжжі, було два прямих влучання. Обидві станції наразі не працюють. З-поміж працівників жертв немає. Про це повідомив гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Так, внаслідок прямих влучань двох ракет у ДніпроГЕС-2 пошкоджено опору, розбито підкранові балки. Також пошкоджена й інша станція, сама гребля.

Обидві станції наразі не працюють. На об’єкті намагаються підняти затвори і здійснити пропуск води нижче по течії Дніпра. Постраждалих серед працівників ДніпроГЕС немає.

Станом на 12:00, як сповістили в «Укргідроенерго», пожежу вдалося локалізувати. Втім машинна зала задимлена, на місце не можуть потрапити фахівці і провести експертизу пошкоджень гідроспоруди та самого електричного обладнання.

Раніше в «Укргідроенерго» заявляли, що загрози прориву дамби немає. Втім остаточних висновків фахівці досі зробити не можуть, оскільки на місці досі працюють всі аварійні служби, а об’єм пошкоджень, за словами Ігоря Сирота, є «дуже великим». Зокрема, є суттєві втрати реконструйованого й модернізованого обладнання.

«Тобто наразі ми навіть ще не можемо дійти до всіх місць і їх оглянути… Ми поки відпрацьовуємо різні режими спрацювання води з водосховища. На кінець дня очікуємо детальнішу інформацію, що нам вдалося зберегти і які потужності зможемо під’єднати до об’єднаної енергосистеми, а що потребуватиме відновлення», – розповів Ігор Сирота в етері національного телемарафону.

«Сподіваюсь, що світ зреагує на удари,  які знову відбуваються по об’єктах критичної інфраструктури України. Недостатня реакція світового товариства на руйнацію Каховської ГЕС спровокувала те, що ворог не побачив великих наслідків для себе. І тому надалі Росія продовжує бити по українських гідроспорудах. Це велика небезпека, що може призвести до екологічної катастрофи», – наголосив Ігор Сирота в етері «Радіо Свобода».

Нагадаємо, у ніч на 22 березня Росія здійснила масовану комбіновану атаку, випустивши по Україні 63 дрони та 88 ракет, в тому числі аеробалістичні «Кинджали» та балістичні «Іскандер-М».

Один із ударів прийшовся саме на ДніпроГЕС у Запоріжжі.

Додамо, що ДніпроГЕС складається з двох станцій: ГЕС-1 (збудована у 1932 році) і ГЕС-2 (збудована у 1982 році). Вони утворюють єдиний комплекс гідротехнічних споруд, розташованих під однією греблею.

Торік через російські атаки було втрачено половину станції ГЕС-1, вже цьогоріч значних руйнувань через ракетні улари зазнав машинний зал ГЕС-2.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *