ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни влучили у зведену львів’янами церкву на Донеччині

Ольга Денисяка

|

Росіяни обстрілами пошкодили міжконфесійний храм святої Анни у Карлівці Донецької області. Про це повідомили в організації НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab.

«Цей храм новий, його було зведено вже під час війни, у грудні 2019 року. Храм було зведено коштом благодійників, кожен охочий міг придбати один маленький брус за 3 тисячі гривень, потім таблички з іменами понад 400 доброчинців розташували на окремому великому брусі», – йдеться в повідомленні.

Попри те, що у будівлі є іконостас і він виконував сакральну функцію, головним завданням храму було стати частиною медичного волонтерського проєкту ТриЗуб Дентал, фактично сучасним та зручним місцем очікування для пацієнтів. З 2015 року цей проект надає стоматологічну допомогу бійцям, що захищають нас на Сході.

На хорах була облаштована бібліотека, можна було посидіти у теплі і затишку та почекати прийому стоматолога. Тут брали шлюб та хрестили дітей. У «Доміку» також працювала радіостанція Тризуб ФМ, яка охоплювала «сіру зону» і її могли слухати наші військові.

«Дерев’яну церкву за старовинними технологіями зводив зі своїми синами Богдан Кашуба. Проєкт храму розробив український архітектор Богдан Гринько. Художник Тарас Лозинський подарував намальовані маслом на склі в гуцульському стилі ікони для іконостаса, а його оформлення взяв на себе скульптор по дереву Володимир Вороняк. Вітражі для вікон зроблені художником Андрієм Бокотеєм. Дякуємо усім, хто долучився до створення та наповнення цього простору. Віримо, що храм у Карлівці вдасться відновити», – йдеться в повідомленні.

Детальніше про міжконфесійну церкви на Донеччині та стоматологічну ініціативу ТриЗуб Дентал читайте у статті Львівського порталу Стоматологія на фронті: як «Слон» і «Слоненя» рятують українську армію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *