ОСТАННІ НОВИНИ

Вакцинація від кору у школах: на Львівщині не знають точної цифри дітей, які не мають щеплення

Наталя Дуляба

|

Із 18 лютого у школах Львівської області учням почнуть робити щеплення від кору. Втім наразі посадовці достеменно не знають, скільки ж насправді дітей мають пройти вакцинацію. Про це сьогодні, 4 лютого, йшлося під апаратної наради у Львівській ОДА, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак, протягом січня на кір захворів 2 651 мешканець Львівщини, серед них – 908 дорослих. При цьому за останній тиждень медики зафіксували певний ажіотаж у вакцинації.

«За минулий тиждень щеплення отримали 6 610 людей, це є вдвічі більше ніж, попереднього тижня, тобто темпи зростають. І вакцинуються не тільки діти, а й дорослі. По різних територіях є різна кількість людей, які зробили щеплення. Звичайно, що у Львові їх є найбільше – 2 458 людей. Якщо говорити про райони, то 397 осіб провакциновано у Золочівському районі, 255 осіб – у Пустомитівському, 225 осіб – у Сокальському, 348 осіб – у Дрогобичі, ще 332 – у Червонограді», – зауважила Ірина Микичак.

Водночас пункти вакцинації від кору, які мали запрацювати у школах області з 11 лютого, тепер відтермінували на 18 лютого. Директорка департаменту освіти і науки Любомира Мандзій пояснила, що наразі в області перевіряють, скільки саме дітей вже мають такі щеплення, а скільки – ні. Адже дані департаментів освіти та охорони здоров’я суттєво відрізняються.

«Поки що є час до 10 лютого, щоб проводити щеплення від кору у медичних закладах. Також освіта підготувала реєстр дітей, які мають щеплення. Ці списки передані у департамент охорони здоров’я для проведення відповідної верифікації. За нашими даними, невакцинованими є 38 тисячі дітей, а за даними департаменту охорони здоров’я, – 22 тисячі дітей. Це все є дані, отримані з медичних карток дітей», – пояснила Любомира Мандзій.

За її словами, протягом цього тижня освітяни вже отримають від Мінохорони здоров’я вимоги щодо того, як мають працювати у школах пункти вакцинації. Найвірогідніше, що це буде мобільна бригада медиків, яка приїжджатиме у школу й робитиме дітям щеплення.

Водночас голова Львівської ОДА Олег Синютка підкреслив, що поки немає точної цифри невакцинованих дітей та відповідної роз’яснювальної роботи з їхніми батьками, область не готова до початку роботи таких пунктів у закладах освіти.

«Зараз не Радянський Союз, щоб вишикувати дітей рядочком і їх по черзі вакцинувати. Для того, щоб це робити, потрібна згода батьків. Тому по-перше, треба знати, які дітки цього потребують, а по-друге, треба поговорити з їхніми батьками і розповісти, що в конкретний день буде нагода зробити їм щеплення просто у школі, щоб не тратити зайвий час. Ви поки що не готові до цього рішення (до роботи пунктів вакцинації у школах, – ред.)», – звернувся Олег Синютка до Любомири Мандзій.

Очільниця департаменту освіти Львівщини своєю чергою заявила, що область буде готова до старту кампанії із вакцинації дітей від кору тоді, коли завершиться верифікація учнів.

«Ми розуміємо, що будемо готові до цього після того, як проведемо верифікацію, щоб розуміти, з якою кількістю дітей у конкретній школі ми маємо справу», – додала Любомира Мандзій.

За попередньою інформацією, такі шкільні пункти вакцинації проти кору мають запрацювати не у всіх районах області.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно медики зафіксували першу в цьому році смерть від кору на Львівщині. В обласній клінічній лікарні померла 36-річна жінка.

Із кінця січня за кожною школою області закріпили медика, який під час батьківських зборів розповідав про важливість вакцинації від кору. Також Олег Синютка дав вказівку, аби священики під час проповіді у церквах закликали батьків робити своїм дітям щеплення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *