ОСТАННІ НОВИНИ

Гройсмана просять пришвидшити процес впровадження монетизації пільг на проїзд у маршрутках Львівщини

Лаврентій Дубич

|

Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана просять невідкладно вжити всіх необхідних заходів для реалізації пілотного проекту з упровадження монетизації пільгового проїзду на базі Львівської області. Про це йдеться у зверненні народного депутата України Ігоря Васюника до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, копія якого є у розпорядженні Львівського порталу.

 

У документі наголошується, що ще 6 грудня 2016 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» №1774-VIII, у прикінцевих положеннях якого зазначено, що пільги з оплати проїзду, які передбачені законами України, можуть надаватися у готівковій формі в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до листа Міністерства соціальної політики України № 13288/0/2-17/20 від 29.06.2017 року, стало відомо, що для напрацювання механізму надання пільг у грошовій формі планувалося проведення пілотного проекту з упровадження монетизації пільгового проїзду на базі Львівської області, а проект Порядку проведення експерименту у Львівській області з надання пільг у грошовій формі з оплати проїзду усіма видами міського, приміського та міжміського транспорту опрацьовувався Львівською обласною державною адміністрацією.

Крім того, відповідно до листа Львівської обласної державної адміністрації №5/2-5632/0/2-177/1-13 від 01 серпня 2017 року, стало відомо, що впровадження пілотного проекту з монетизації пільг на проїзд у Львівській області планувалося з 1 липня 2017 року, спираючись на державну підтримку, однак станом на серпень 2017 р. не було виділено необхідних коштів та відсутні відповідні постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України щодо механізму впровадження цього пілотного проекту.

У зверненні наголошується на необхідності якнайшвидшого впровадження пілотного проекту у Львівській області, оскільки запровадження оплати за проїзд пенсіонерів за віком приватними перевізниками може викликати негативні суспільні настрої у мешканців міста Львова та призвести до непередбачуваних соціальних наслідків.

Відтак парламентар звертається до глави Уряду з проханням невідкладно вжити всіх необхідних заходів щодо виділення коштів на надання пільг у готівковій формі для оплати проїзду та прийняття Кабінетом Міністрів України постанови щодо впровадження механізму монетизації пільг на транспортне обслуговування у Львівській області та затвердження порядку надання у грошовій формі компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян у Львівській області.

Як повідомляв Львівський портал, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, до 1 липня 2017 року на Львівщині мають впровадити експеримент із монетизації пільг. Пізніше повідомлялося про те, що найімовірніше з липня 2017 року на Львівщині не вдасться запровадити пілотний проект з монетизації пільгового перевезення, оскільки для цього із держбюджету не виділили коштів, а також відсутній чіткий механізм реалізації проекту.

Також Львівський портал повідомляв, що з 1 липня 2017 року пенсіонери платитимуть 50% за проїзд у маршрутках Львівщини. В кінці грудня 2017 року ми писали, що за впровадження монетизації пільг на Львівщині можуть взятися у 2018 році.

Вже на початку 2018-го року стало відомо, із 20 січня проїзд у львівських маршрутках та по області став для пенсіонерів платним. Таке рішення прийняли автотранспортні підприємств регіону.

«Ситуація заходить в тупик через невирішення цієї проблеми з боку Верховної Ради України та Кабінету міністрів України. Пенсіонерам пільги на транспортні послуги не передбачені Законами України», – мовилося у повідомленні Асоціації перевізників області.

Після цього Міський голова Львова Андрій Садовий, запевнив, що: «На наших підприємствах, які є підконтрольні місту, люди як їздили так їздитимуть». Тобто проїзд у комунальному міському транспорті залишили й надалі безкоштовним для пенсіонерів.

Тим часом заступник міського голови з питань ЖКГ Сергій Бабак заявив, що у низці міст вже відмовилася від пільгового перевезення і в комунальному, і приватному громадському транспорті, і ні в одній європейській країні нема пільгового проїзду в громадському транспорті, а працює монетизація пільг для перевізників.

Фото: expres.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *