ОСТАННІ НОВИНИ

Особи з окупованих територій спричинили екологічну біду на Львівщині?

Катерина Родак

|

Сьогодні, 1 грудня,на території Грибовицького сміттєзвалища уже не ведуться роботи з викачування кислих гудронів, проте за декілька днів підприємство з «сепаратистською» пропискою встигло наробити лиха для мешканців прилеглих сіл.

 

Як відомо, цими вихідними невідомі особи заїхали на територію полігону і почали процес випалювання кислих гудронів з метою подальшої їх відкачки. Місцеві жителі почали бити на сполох, адже вже не вперше стикаються з подібною ситуацією. Після відвідин правоохоронців невідомі особи припинили діяльність, проте у четвер знову стало відомо, що процес відкачування гудронів йде повним ходом.

Керівник Держекоінспекції Львівщини Микола Маланич заявив у коментарі Львівському порталу, що сьогодні, 1 грудня, жодних робіт уже на території полігону не ведеться.

«Сьогодні уже нічого не відбувається – працівниками поліції зупинено це дійство. Вивчаємо повністю матеріали, які нам представляв особа, яку ми не можемо встановити – псевдодиректор. Після того будемо робити офіційні заключення. Сьогодні двічі відібрано проби по річці Малехівка і відібрано аналізи викиду в атмосферне повітря», – повідомив він.

Він наголосив, що невідомі особи представили екоінспекторам ліцензію на роботи із гудронами, проте уже у понеділок – тобто після того, як відбувся процес випалювання токсичних речовин. Окрім того, поліція відкрила кримінальне провадження.

«Вони представили у понеділок ліцензію щодо роботи небезпечних відходів. Один бік ліцензії – це є Луганська область, зворотна сторона – це Крим. Тому Держекоінспекція у вівторок написала офіційного листа у правоохоронні органи –  встановити особу у межах кримінального провадження, яке є зареєстроване, і надати нам всі документи, які будуть вилучені під час слідства», – зазначив він.

Він додав, що на території Львівської області Держекоінспекцією не було раніше  фіксовано цих осіб.

Водночас еколог МБО «Екологія-Право- Людина» Алла Войціховська наголошує, що в Україні немає технологій для переробки кислих гудронів, відтак така діяльність на території сміттєзвалища – це небезпека екологічної катастрофи.

«Це небезпечні відходи, верхня їхня фракція – це на 70% сірчана кислота, згідно досліджень Львівської політехніки.  Фірма, за словами мешканців, зливає це все в рови. Після розігріву нижньої фракції гудронів відбулося займання, і атмосфера забруднилася різними речовинами.  Це оксиди сірки, і поліароматичні  вуглеводні тощо», – зазначила еколог.

Вона відзначила, що підприємство проводило роботи без жодних проектів.

«Правоохоронні просто бездіяльні і фірма робить все, що хоче. Мешканці противляться і не дають їм зливати цю кислоту в рови і скидати ї на села. Підприємство немає жодного дозволу, жодної установки – це просто кустарний спосіб забирання гудронів. Тим більше, що підприємство зареєстроване на непідконтрольній території.  Частину гудронів вже злили, частину підпалили. Можливо, вони хочуть використати їх для будівництва доріг. Можливо, спалити», – припускає Алла Войціховська.

«В Україні немає жодної технології на переробку кислих гудронів. Що вони роблять, хто їм дав дозвіл?  Як людям жити в Грибовичах, коли їм на голову лиють сірчану кислоту?», – обурюється еколог.

За даними Дивись.info , компанія, яка займається вивозом гудронів, – це ТОВ «Екоінвестгруп». В оновленому реєстрі ліцензій на сайті Міністерства екології зазначено, що адреса компанії: 91034, м. Луганськ, квартал 50 лєт Октября, буд. 4 Б, кв. 47, а фактична адреса: м.Луганськ, вул. Лугутінська, 127Д. Ліцензія була отримана 16 березня 2013 року на збирання, перевезення та зберігання.

Натомість аналітична платформа YouControl, у розділі контактна інформація подає місто Сєвєродонецьк, вулиця Новікова. За даними Nomis, за тією ж адресою розміщені дев’ять компаній.

Станом на 13 квітня 2016 року адреса ТОВ «Екоінвестгруп» була  м. Луганськ, квартал 50 лєт Октября, буд. 4 Б, кв. 47, тобто на момент, коли компанію підозрювали у причетності до виливу гудронів до річки 12 січня 2016 року.

Фото: Ігоря Муравського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *