ОСТАННІ НОВИНИ

Сейм Польщі ввів зміни до закону про тимчасову працю іноземців

|

У четвер, 22 червня, Сейм Польщі разом зі змінами розроблені урядом ухвалив новий законопроект про популяризацію працевлаштування та установ ринку праці. Змінами передбачено, зокрема, введення оплати (30 злотих) за реєстрацію заяви працедавця про намір найняти на роботу іноземця, передає Польське радіо.

Пропоновані в законі рішення стосуються іноземців, котрі виконують довгострокову роботу у Польщі. Мова йде про громадян Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, України та Росії, котрі зможуть користуватися спрощеною процедурою доступу до ринку праці.

Згідно зі змінами до закону, крім дозволів на роботу, що видає воєвода на період до трьох років, введено дозвіл на сезонну роботу, що видаватиме староста (на період восьми місяців протягом календарного року).

Пропоновані положення передбачають створення реєстру праці іноземців, що міститиме інформацію про класичні дозволи на роботу, дозволи на сезонну роботу, заяви, що складають з метою внесення запису до реєстру та інформацію старости про відсутність можливості задоволення кадрових потреб на місцевому ринку праці.

Законом передбачено внесення платежу (30 злотих) за реєстрацію заяви працедавця про намір працевлаштування іноземців. «Це зменшить зловживання та забезпечить фінансові надходження, що будуть використані старостами для виконання цього завдання. Це дозволить ефективніше обслуговувати зацікавлених осіб повітовими управліннями праці. Планується, що платіж, вказаний у розпорядженні, буде невеликим і становитиме 30 злотих», – наголошено в обґрунтуванні до рішення.

Згідно із законом, заяву можуть не зареєструвати, якщо управління визнає, що вона була складена з корисливою метою або буде використана іноземцем для інших потреб, ніж виконання праці для даного суб’єкта. Роботу на підставі заяви, зареєстрованій старостою, можна буде виконувати протягом шести місяців упродовж наступних 12 місяців.

У 2016 році співробітники Державної інспекції праці провели понад 4,2 тис. перевірок законності працевлаштування іноземців. Перевірено понад 30 тис. іноземців з 115 держав. Найбільшу групу нелегально працевлаштованих іноземців (понад 84%) становили громадяни України.

Своєю чергою, перевірки у 2015 році показали, що понад 30% іноземців не працювали у того працедавця, який звернувся із заявою про їхнє працевлаштування. Інспектори у 2015 році виявили приблизно 20 тис. таких зареєстрованих заяв працедавців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *