ОСТАННІ НОВИНИ

Найбільші державні підприємства ігнорять аудит фінансової звітності

|

Майже половина найбільших державних підприємств України досі не почали незалежний аудит фінансової звітності за 2016 рік. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Мінекономрозвитку.

Станом на 20 червня 2016 року серед 45 найбільших державних підприємств, незалежний зовнішній аудит у повній відповідності із законодавством проведено лише у 18 державних компаніях.  6 компаній все ще перебувають у процесі здійснення аудиторської перевірки фінансової звітності.

Слід відзначити, що 2 компанії за тендерною процедурою визначили аудиторів із суттєвими порушеннями регламенту, визначеного постановою КМУ №390 “Про деякі питання проведення аудиту суб’єктів господарювання державного сектору економіки” від 4 червня 2015. До числа порушників входять: ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» и Публічне акціонерне товариство “Національна акціонерна компанія “Надра України”.

19 із 45 найбільших державних підприємств України є такі, що на даний момент ще досі не почали проведення необхідних процедур із зовнішнього аудиту, що також є грубим порушенням регламенту Постанови №390. До числа таких компаній увійшли: ДП “Укрспирт”, ДП “Укрхімтрансаміак”, Державна компанія “Укрспецекспорт”, ДП “Науково-виробничий комплекс газотурбобудування “Зоря” – “Машпроект”, ДП “Національна енергетична компанія “Укренерго”, Адміністрація морських портів, Маріупольський МТП, Одеський МТП, Южний МТП, МТП “Чорноморськ”, ДП “Регіональні електричні мережі” і ДП “Вугілля України”, ПАТ “Сумихімпром”, ДП “Національний спортивний комплекс “Олімпійський”, Державне спеціалізоване підприємство “Чорнобильська АЕС”, ДП “Виробниче об’єднання “Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова”, ДП “Укркосмос”, ДП “Фінансування інфраструктурних проектів”, а також ДП “Держвуглепостач”.

«Саботаж незалежного аудиту – це саботаж реформи управління державними підприємствами», – пояснює перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. – «Ми повинні розуміти реальний стан справ на підприємствах, щоб робити висновки про ефективність його менеджменту та інвестиційну привабливість. Будь-який керівник, який відповідає за свою роботу, не боїться аудиту, тим більше від компаній зі світовим ім’ям. Коли інформація приховується – це одразу свідчить, що десь є проблеми».

Як відомо, 137 найбільших державних підприємства були зобов’язані щороку проходити незалежний аудит фінансової звітності в рамках проведення реформи системи управління державною власністю. В найбільших 45 підприємствах аудит має проводитись великими компаніями, які визнані на світовому ринку, мають значний досвід аудиторської роботи та професійну репутацію, яка відповідає критерію прозорості та незалежності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *