ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін нагадує про кримінальну відповідальність за проведення виборів до Держдуми РФ у Криму

|

У зв’язку з тим, що на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим розгорнуто передвиборчу кампанію кандидатів в депутати Держдуми Росії, український уряд вважає за потрібне нагадати, що за проведення незаконного голосування кримінальну відповідальність нестимуть організатори процесу. Такою є офіційна позиція Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, повідомляє прес-служба Кабміну.

Держдума РФ

«Громадяни, які будуть залучені до процесу як представники партій, члени територіальних виборчих комісій та спостерігачі автоматично стануть порушниками норм міжнародного та національного права. Адже проведення виборів в Держдуму Російської Федерації на території Криму є незаконним, що підтверджується низкою документів.

Як відомо, резолюція Генеральної Асамблеї ООН від 27 березня 2014 року підтвердила територіальну цілісність України і не визнала зміни статусу Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Так званий загальнокримський референдум, що відбувся 16 березня 2014 року, згідно з рішенням більшості країн-членів Організації Об’єднаних Націй не має законної сили. Крім того, резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) від 25 червня 2015 року визнає конфлікт в Україні російською агресією, а Крим окупованою територією. Резолюцією Європарламенту від 4 лютого 2016 року засуджується незаконна анексія Росією Автономної Республіки Крим та м. Севастополь і вказується на неприпустимі утиски з боку окупаційної влади основоположних прав людини на півострові», – йдеться у повідомленні.

«На тимчасово окуповану Російською Федерацією територію Криму та м. Севастополь поширюється дія Конституції та законів України. Примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України. Згідно з Гаазьким положенням, що є додатком до Гаазької конвенції про закони і звичаї сухопутної війни 1907 року, держава-агресор зобов’язана поважати закони країни, територію якої вона окупувала, забороняється примушувати населення окупованої території присягати на вірність державі-окупанту, а права громадян повинні дотримуватися.

Відповідно до Четвертої Женевської Конвенції про захист цивільного населення жодні міри примусу, ані морального, ані фізичного не повинні застосовуватися до осіб, які перебувають на окупованій території», наголошується у повідомленні.

Також уряду закликає громадян України, які перебувають на окупованій території АР Крим, не брати участі у виборах до Державної Думи Росії.

«Ця процедура на території тимчасово окупованого півострова є нелегітимною і не буде визнана світовим співтовариством», – застерігають у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Фото: соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *