ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові прооперували 4-річного хлопчика-сироту з важкими вродженими вадами

Олег Дерев'янко

|

Львівські хірурги прооперували хлопчика-сироту з Одещини, який не вмів їсти, ходити та мав складну розщілину піднебіння. Про це Львівському порталу повідомили в Охматдиті.

Ростику – чотири роки і 10 місяців. Донедавна він не знав, що таке гуляти на вулиці, не вмів пити з горнятка, боявся води, харчувався сумішшю для немовлят. Дитина навчилася ходити лише у чотири роки вдома, бо на вулиці нерівна поверхня під ногами. Важить Ростик по усіх показниках, як 1-річний малюк. Діагноз хлопчика – розщілина піднебіння.

Батьки Ростика зловживали алкоголем, а часу на лікування і виховання сина у них не було. Коли помер тато, а за два місяці і мама – хлопчика усиновила родина з Южного, що на Одещині.

«Моя старша донька якось прочитала в мережі про двох діток, в яких загинули батьки майже одночасно. В оголошенні йшлося про те, що діткам шукають родину, аби не розлучати дітей. У Ростика є ще старша сестричка. Щоб хлопчик не потрапив у заклад для хворих дітей, а його сестра – в інший, служба у справах дітей вирішила віддати обох дітей нам у родину. Це сталося 19 грудня, так що Святий Миколай минулого року приніс нам під подушку двох діток», – розповідає нова мама Ростика Антоніна.

У їх містечку жінка знайшла фахівців, які допомагають хлопчику пізнавати світ і опановувати нові навички. Так Ростику вдалося потроху опанувати звуки, він вперше зміг тримати горнятко, щоб попити води. Дитина боїться води. Припускають, що він міг обпектися гарячою водою і вона викликає у нього страх. Також хлопчик не вміє жувати, тому у свої майже п’ять років він їв суміш для немовлят.

«У нашого маленького пацієнта ми діагностували синдромальну U-подібну розщілину піднебіння. Їх непросто закривати, бо вони дуже великі відносно до розмірів щелепи дитини, поруч мало тканин, які можна використати для відновлення, тому такі розщілини закривають у 2 етапи, тобто роблять 2 операції», – пояснив щелепно-лицевий хірург Роман Огоновський.

В лікарні зазначили, що хірургам вдалося виправити дефект Ростика за одну операцію.

«Ми змогли закрити дефект піднебіння завдяки модифікованій методиці. Усе пройшло успішно, Ростик одужує після втручання», – розповіла щелепно-лицева хірургиня Центру Христина Погранична.

За місяць хлопчик почне займатися з фахівцями з реабілітації і офтальмологами «Охматдиту», адже у нього є проблеми із зором. Він навчатиметься чітко вимовляти звуки, жувати, їсти та наздоганяти однолітків.

Ростик ще не знайомий зі своїм татом, оскільки він воює, а захисник бачив сина лише по телефону.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *