ОСТАННІ НОВИНИ

Різдво у Шевченківському гаю: вертепи, смаколики, майстер-класи та народні забави

|

У Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» 7-9 січня організовують проект «Різдво в Гаю»– місце зустрічі львівських родин, друзів та гостей міста. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

1420822165-5859

Традиційно відкриють свої двері садиби гаю, де відбуватимуться майстер-класи, гості спільно колядуватимуть від хати до хати, що створить особливу родинну атмосферу.

У рамках проекту «Різдво в Гаю» відбудеться традиційне та улюблене Свято Пампуха, що пройде 7-9 січня у Шевченківському гаю. Гості Свята матимуть змогу долучитися до давніх звичаїв та насолодитися виступами найкращих вуличних вертепів та дитячих ансамблів, різдвяними виставами, відвідати великий ярмарок, який щедро частуватиме численними різдвяними стравами, а саме – медовою кутею, духмяним узваром та іншими смаколиками. Ну і звичайно не обійдеться без пампухів, які можна буде скуштувати з найрізноманітнішими начинками, а також дізнатися більше про особливості їх приготування та історію цієї смачної страви.

«Різдво в Гаю» – це відродження давніх українських традицій, відтворення побуту української родини в час Різдва. А ще – це добра нагода реально допомогти музею, адже цьогоріч  половину коштів із вартості  вхідних квитків буде скеровано на реставрацію тутешніх пам’яток Гаю», – зазначив співорганізатор Свята та директор компанії «ДікАрт» Андрій Сидор.

За словами директора Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» Романа Назаровця, чимало дерев’яних пам’яток музею вже відреставровано за кошти зібраних із вхідних квитків.

«У цьому році за кошти із вхідних квитків нам вдалось реставрувати 15 садиб. На наступний рік в наших планах до завершити реставрації тих пам’яток, які потребують відновлення, а також реставрація двох церков. Окрім цього, в наших планах ще будівництво нового візит-центру».

Протягом трьох святкових днів усі охочі зможуть навчитися створювати різдвяні дідухи, павуки та ангелів із соломи, відвідати свічкові майстер-класи від Львівської свічкової мануфактури та майстер-класи по гончарству, потрапити на вечерю до гостинних господаря та господині, почути про давні звичаї святкування Різдва та приготування традиційних різдвяних страв.

Окрасою Гаю стане найбільший символ Різдва у Львові – чотириметрова Різдвяна Зірка та різдвяні інсталяції «Ангельська коляда» митців галереї сучасного сакрального мистецтва «IconArt».

На головній сцені Свята виступатимуть автентичні гурти, відбудуться народні забави, а також усі охочі зможуть долучитись до спільної коляди. Окрім цього, протягом Свята Пампуха будуть проведені конкурси на Найкращий вертеп, Найкращу господиню «Смачненький пампушок», Наймилішого ангела та Найкапоснішого чортика. Традиційно захід відбудеться за участі незмінної ведучої Свята Пані Пампухової.

Фото: religions.unian.ua

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *