ОСТАННІ НОВИНИ

Львів заповнять сучасні скульптури?

|

У Львові заговорили про появу Парку сучасної скульптури та розвитку сучасного скульптурного мистецтва загалом, передає кореспондент Львівського порталу.

скульптура

Автор ідеї створення Парку сучасної скульптури у Львові скульптор та меценат Віктор Проданчук. Він переконаний, що створення подібного парку вкрай необхідне для розвитку міста.

«Львів – європейське місто, проте в ньому вкрай мало сучасних скульптур. Ми вважаємося культурною столицею України, проте скульптурне мистецтво не розвивається. В Києві створено Алею сучасної скульптури біля Андріївського узвозу, де талановиті митці України можуть реалізувати свій потенціал. Я хочу створити щось подібне у Львові, адже це не лише цікаво, а й необхідно», – розповів меценат.

Водночас відомий львівський мистецтвознавець Орест Голубець, переконаний, що в Україні є проблеми із баченням сучасного мистецтва.

«Розвиток сучасної скульптури в Україні на дуже низькому рівні. Сучасне образне мислення не відсутнє, проте з ним є певні проблеми. Не хочу порушувати проблему львівських пам’ятників, але усім відомо, що конкурс на кращий проект пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому не виявив найкращої роботи. Це яскравий приклад того, в якому занепаді знаходиться сучасне скульптурне мистецтво… Що стосується Європи, то там немає необхідності створювати спеціальні парки та алеї, адже сучасна скульптура стала частиною міста, прикладом урбанцізації», – вважає мистецтвознавець.

Окрім того Віктор Проданчук додав, що скульптура є одним з найвитратніших видів мистецтва, тому мало митців створюють монументальні речі.

«Через брак коштів багато митців роблять пам’ятники на кладовищах, працюють на замовлення, щоб продати роботу. Монументальні скульптури створюються за рахунок меценатів, котрим подобається проект та які прагнуть увіковічнити своє ім’я завдяки мистецтву. Також меценати, котрі спонсорують роботи, привертають увагу преси… Я готовий проспонсорувати один монумент, потрібно лише, щоб Міська рада виділила місце. Говорити можна багато, а я хочу розпочати створення парку або музею сучасної скульптури не тільки розмовою, а й ділом», – повідомив він.

Митці запевняють, якщо вдасться реалізувати цей проект, то за 5-6 років Львів наповниться сучасною скульптурою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *