Улюбленими продуктами українців є картопля, буряк, хліб та алкоголь. Про це сьогодні на прес-конференції у Львові повідомив президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.
На першому місці в раціоні українців перебуває картопля, наголосив С.Швець. При цьому він зазначив, що цей овоч не належить до найбільш корисних для здоров`я. “За методикою “світлофора”, дієтологи оцінюють картоплю як продукт, що належить до жовтого світла — тобто, до помірно корисних продуктів” – наголосив О.Швець. Столовий буряк посів друге місце і як наголосив дієтолог, це дуже корисний овоч, що має дуже високу харчову та енергетичну цінність.
На третьому місці у цьому своєрідному рейтингу опинився хліб. Водночас лікар зауважив, що до цього продукту в Україні багато претензій, передовсім через високий вміст солі, а також через те, що у нас в країні випускають мало хліба з нерафінованого борошна.
А от четверту сходину посів алкоголь у різних його вимірах. О.Швець підкреслив, що алкоголь у помірних кількостях корисний для організму, але зловживання цим продуктом призводить до виникнення різних недугів.
Також президент Асоціації дієтологів зауважив, що нераціональне харчування, передовсім з надлишком калорій, зараз доволі поширене серед українців. Адже 50% дорослого населення має надлишкову вагу. Йдеться про 25% жінок та 15% чоловіків. Саме тому Асоціація розпочала розробку національних дієтичних рекомендацій, які мають стати частиною державної програми. Адже хвороби, спричинені зайвою вагою становлять 77% хвороб людства і призводять до 86% смертей на землі.
Фото: Flickr