ОСТАННІ НОВИНИ

Відбудеться зустріч з переможцем міжнародного конкурсу «Площа трьох синагог»

Львівський портал

|

Як повідомила начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, 27 жовтня відбудеться зустріч з переможцем міжнародного конкурсу «Площа трьох синагог». На зустрічі буде представлено проект впорядкування площі трьох синагог з урахуванням рекомендацій журі. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Також планується зустріч з представниками єврейської громади Львова та єврейських організацій, дослідниками, архітекторами, мешканцями.

Нагадаємо, у Львові 2010 році було проведено міжнародний конкурс на найкращу ідею щодо впорядкування та вшанування місць, пов`язаних з єврейською історією. Йшлося про впорядкування трьох місць: біля синагоги «Золота Роза», біля пологового відділення на вул. Рапопорта, де зараз зелена зона (там був старий єврейський цвинтар), а також про територію колишнього Янівського концтабору.

«Це дуже важливий конкурс. Такого у Львові ще не було. Висококваліфіковане журі, дуже цікаві проекти учасників конкурсу. Конкурс мав два основних взаємопов`язаних завдання. Перше з них – забезпечити пошук найкращих рішень з облаштування територій, охоплених конкурсом, з метою покращання умов життя для мешканців та гостей Львова. Інше завдання полягає у тому, щоб звернути увагу на усвідомлення багатоетнічного минулого Львова за допомогою нового відкриття та показу єврейської спадщини міста. Результатом конкурсу має бути розробка архітектурних, ландшафтних та дизайнерських рішень з облаштування трьох ділянок, охоплених конкурсом. Конкурсні проекти повинні підкреслювати унікальну історію Львова. Проекти мають показати минуле кожного місця, допомогти сучасним львів’янам пізнати історію колишніх мешканців міста, інтегрувати їх у сучасний міський контекст для покращення умов життя у місті», – розповіла начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

На три конкурси надійшло 70 робіт з 14 країн світу. Міжнародне журі обрало переможцями: у підконкурсі «Площа синагог» перемогла команда архітекторів з Німеччини, у підконкурсі «Бесойлем – дім вічності» архітектори з Ізраїлю, а територію колишнього Янівського концентраційного табору облаштовуватимуть за проектом групи архітекторів з Каліфорнії.

Довідка

Три перших призових місця під час конкурсу отримали:

1. Підконкурс «Площа синагог»

Франц Решке, Пауль Решке, Фредерік Шпінгер (Німеччина)

Високе схвалення журі отримало озеленення площі Бет гаМідрашу, а також сильне урбаністичне вирішення. Поєднання цих елементів призведе до дуже стабільного, спрямованого у майбутнє розвитку. Форма проекту легко дається до адаптацій до будь-яких археологічних розкопок у майбутньому. Ідея позначення слідів давніше існуючих споруд є тонкою, але виразною. Сліди позначено візерунками, але надано також інформацію про давніше існуючі структури. Проект виконав вимоги журі  з огляду на збереження, консервацію, міркування архітектури і міського планування. На місці Великої Синагоги передбачений доречно відкритий міський простір; місце Бет гаМідрашу отримало інше трактування – зеленого простору і споглядальної атмосфери. Реалізація  проекту не становитиме великих труднощів.           

Хоча таке бачення багато уваги приділяє  питанням архітектурного вирішення та озеленення, певних елементів таки бракує, зокрема освітлення. Члени журі зауважили, що проект неважко буде доопрацювати, додавши більше інформації.

2.  Підконкурс «Бейсолем – Дім вічності»

Роніт Ломброзо  (Єрусалим, Ізраїль)

Цей проект журі оцінило як найкращий. Члени журі відзначили виразну ідентичність проекту, його відмінність від інших проектів у тому сенсі, що він шукає середини між парком і меморіалом. Це поєднання є чільною перевагою проекту. Зазначено також те, що проект створює виразний простір. Рішення підняти дощану підлогу над землею отримало схвалення як вельми свідоме і добре з огляду на традицію місця. Позитивну оцінку отримала стіна пам’яті, оскільки вона на постійно не відгороджує ділянку від решти кладовища. Побудова стіни дозволяє складати камені чи встановлювати свічки у пам’ять про похованих тут євреїв. Крім цього на стіні можна писати відомі нам імена похованих тут людей. Схвальну оцінку отримала матеріальність проекту, особливо поєднання цегли з деревом.

Серед критичних зауваг було те, що проект у поданому вигляді не передбачає місця для віднайдених існуючих надгробків. Вирішення входу також викликало низку сумнівів. Члени журі висловили потребу у запевненні, що нова стіна будуватиметься лише там, де не існує давньої стіни, яку потрібно зберегти.

3.  Під конкурс «Янівський концтабір»

Мінг-Ю Хо, Цеанта ля Гранже, Вей Гуанг (Ірвінг, Каліфорнія, США)

Журі оцінило оригінальність задуму, за яким застосовуються елементи ландшафтної архітектури, а не звичні архітектонічні чи садові елементи. Проект привносить сильне топографічне вирішення, водночас застосовуючи існуючий ландшафт. Просторова та атмосферна якість проекту є водночас монументально-драматичною, і тонкою. Важливо також те, що на каменях передбачено написи, що додають місцевого і особистого виміру. Такий підхід дозволяє артикулювати індивідуальну пам’ять цього місця і його минулого.

Підняті ходові доріжки оцінено під двома оглядами. Оскільки ділянка є місцем розпорошення попелу убитих жертв табору, то доріжки важливо підняти, аби не допустити ходіння безпосередньо по ґрунті. Водночас, запропонована висота підйому утруднює доступ і рух для осіб з особливими потребами. Члени журі погодилися на тому, що геометрична форма передбаченого у проекті новонасадженого лісу, а також низка кам’яних деталей є перепрацьованими і дещо надмірними. Крім цього, слід уточнити матеріал дощаної стежки.

 

Загрузка...
Загрузка...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


Загрузка...