ОСТАННІ НОВИНИ

Що очікувати від львівських „Карпат“ у другому колі чемпіонату України? - ЗІК, 25 січня

|

Найпопулярніша команда Львівщини, футбольний клуб „Карпати“ зараз перебуває на тренувальних зборах у Туреччині, від яких багато в чому залежатиме ігрова готовність до другого кола чемпіонату серед команд першої ліги. Чемпіонату, на початку якого і керівництво, і вболівальники поставили перед командою завдання негайно повернутися до елітного українського дивізіону. Однак, результат виступу в першому колі значно віддалив команду від цієї мети, і одразу стало зрозуміло, що назріли зміни. І вони відбулися, особливо в концептуальному плані формування команди. Але чи достатньо цього, щоб реально розраховувати на повернення, по суті, вже нових „Карпат“ до вищої ліги?

Попередні невдачі найпопулярнішого футбольного клубу Західної України спеціалісти пов’язували насамперед з невдалою кадровою політикою протягом останніх кількох років. Тут згадували і засилля легіонерів, більшість з яких своїм рівнем не відповідали заплаченим за них сумам, і купівлю футболістів, схильних до травматизму, і те, що молоді місцеві гравці не мали можливості проявити себе в команді.

Нова кадрова політика вималювалася одразу після того, як клуб „вилетів“ з вищої ліги. Команду один за одним почали залишати провідні гравці: Ковальчук, Даниловський, Кабанов та Мікуліч. А у цьому міжсезонні керівництво „Карпат“ віддало в оренду запорізькому „Металургу“ Мацея Налєпу та розірвало контракт з досвідченим Ярославом Хомою, котрий сьогодні на правах вільного агента тренується у луцькій „Волині“. Відтак, після цих кадрових кроків більш ніж очевидним став факт, що відтепер керівництво зробило ставку на створення нової команди, яка складатиметься з молодих місцевих виконавців, підсилених лише кількома досвідченими футболістами.

Те ж стосується й тренерського штабу. Керівництво вирішило не експериментувати і створило тренерську команду з місцевих спеціалістів, котрі уже не перший рік в клубі і як ніхто інший знаються на ментальності та особливостях львівського футболу. Тобто, сталося те, що і прогнозувало багато футбольних спеціалістів. Після того, як стало абсолютно зрозуміло, що Валентина Ходукіна на тренерському містку ми вже не побачимо, Юрій Дячук-Ставицький не довго протримався у статусі в.о. головного тренера і буквально за кілька місяців таки обійняв цю посаду, яку уже кілька років не безпідставно називають „електричним кріслом“. І таке рішення виглядає цілком виправданим, якщо виходити з теперішнього турнірного результату.

Дячук-Ставицький прийняв команду в жалюгідному морально-психологічному стані, яка на той час перебувала на 15-й сходинці в турнірній таблиці. За його керівництва „Карпатам“ вдалося значно (а точніше – наскільки це було можливо) покращити турнірне становище, закінчивши перше коло на 9-му місці. Єдине застереження полягає у тому, чи зможе цей спеціаліст і надалі поєднувати тренерські функції з роботою на посаді генерального директора. Зрештою, таке поєднання має і позитив: головний тренер може безпосередньо впливати на кадрову політику клубу. Якщо ж згадати, що сталося з командою за керівництва двох попередніх „генералів“, то теперішній експеримент таки має право на життя.

Водночас після того, як „Карпати“ залишили практично всі лідери команди „попереднього скликання“, тепер результат залежатиме насамперед від спроможності Юрія Дячука-Ставицького та його тренерського штабу реалізувати потенціал перспективної молоді. Будувати нову команду є з кого. Це, звичайно, капітан молодіжної збірної України Микола Іщенко, перспективні Євген Шмаров, Руслан Платон та Олег Веприк, воротарі Шуст і Паньків, котрі вже встигли відіграти у різних вікових збірних України. А найкращий бомбардир команди, за підсумками першого кола, Максим Фещук уже через рік може дорости до рівня форварда, як мінімум, команди-середняка вищої ліги. Безперечно, „Карпати“ можуть розраховувати і на капітана Юрія Беньо та на білоруса Аляксєя Сучкова.

Найбільшою ж позиційною проблемою команди була і залишається відсутність грамотного центрального півзахисника. Недарма попередній наставник „Карпат“ Валентин Ходукін на одній з післяматчевих прес-конференцій, виправдовуючись за чергову беззубу гру у центрі поля, відверто зізнався: гравця такого спектру дій у команди просто немає. Причина цього дуже проста: в українському, як і в світовому, футболі на плеймейкерів сьогодні гострий дефіцит, тому й коштують вони великих грошей. Однак, з огляду на це щонайменше дивними виглядають дії керівництва команди, яке в теперішнє міжсезоння розірвало угоду з Ярославом Хомою. Звісно, це вже віковий футболіст, а кадрова політика клубу спрямована на омолодження складу. Але Ярослав Хома саме той гравець, котрий міг би навести лад в центрі поля. До того ж його досвід могли б перейняти молоді, щоб не сказати юні півзахисники „Карпат“.

То ж які турнірні перспективи в оновленої команди у другому колі? За час проведення національних першостей України з футболу вболівальники Львівщини звикла до того, що команда постійно декларує завдання вибороти місце в „зоні УЄФА“. Врешті-решт „Карпати“ були бронзовими призерами чемпіонату, двічі виходили до фіналу Кубка України, двічі змагалися в європейських кубках. Саме тому після того, як „Карпати“ покинули „вишку“, першочергова мета для всіх була очевидною: повернутися до елітного дивізіону за підсумками першого сезону. Проте сумні реалії сьогодення змусили відкоригувати і це завдання. В одному з останніх своїх інтерв’ю Дячук-Ставицький заявив: “Я не самогубець, щоб одразу обіцяти вихід до вищої ліги“.

Зрозуміло, що завдання виходу до вищої ліги ніхто не скасовував, тим паче, що дев’ятиочковий відрив від алчевської „Сталі“ не є катастрофічним. Але політика омолодження складу дозволяє говорити про те, що навіть у разі, коли команда цього сезону не ввійде до вищої ліги, це не стане катастрофою. Бо найперше, за що спитають у головного тренера, буде те, яку команду він представить перед початком наступної першості, наскільки вона боєздатна, наскільки вдало Степан Юрчишин та Борис Рассихін провели селекційну роботу в юнацьких футбольних командах „Карпат“. Ведемо до того, що під час другого кола робота вестиметься радше на перспективу, що, звичайно, не знімає відповідальність за поточний результат. А поки що вимагати від наймолодшої команди першої ліги – за середнім віком футболістів – обов’язкового виходу до „вишки“ – це, мабуть, малоперспективне заняття. Тим паче, що в другому колі львів’янам випав календар ігор, який не назвеш „легкою прогулянкою“: на виїзді доведеться змагатися з „Нафтовиком“, „Зорею“ та „Сталлю“ – командами, які вважаються основним фаворитами першої ліги.

На завершення доречно згадати про ще один факт. У кулуарах велися розмови про те, що коли за підсумками першого кола „Карпати“ не надто відстануть від лідерів, що і сталося, то в команду можна було б запросити кваліфікованих гравців, які „закрили“ б проблемні для неї позиції. Але керівництво клубу вирішило піти іншим шляхом. Наскільки він правильний – це буде очевидним уже в середині другого кола.

Іван Яремко, спортивний фахівець:

„Важко сказати, чи вийдуть львівські „Карпати“ за підсумками уже цього чемпіонату до вищої ліги. Але, на мою думку, вони посядуть місце у чільній п’ятірці. З іншого боку, навіть якщо команда підвищиться у класі, важко буде розраховувати на великі досягнення з таким підбором гравців. Тому у випадку, якщо „Карпати“ потраплять до вищої ліги, – потрібно обов’язково підсилювати склад“.

Роман Цюняк, спортивний журналіст газети „Молода Галичина“:

„Наразі питання виходу „Карпат“ до вищої ліги, на мою думку, не стоїть. Зараз потрібно створити боєздатну команду, колектив однодумців. А поспішати з виходом до вищої ліги – не потрібно, адже в такому випадку там можна опинитися в ролі хлопчиків для биття. Селекційна робота в міжсезонні вказує на те, що „Карпати“ не збираються придбати футболістів з гучними іменами, тому основна ставка робитиметься на молодих місцевих вихованців. Я думаю, що за підсумками другого кола „Карпати“ можуть розраховувати максимум на 8-ме місце в турнірній таблиці“.

Мирон Маркевич, колишній головний тренер ФК „Карпати“:

„Я думаю, за підсумками цього чемпіонату львівські „Карпати“ не вийдуть до вищої ліги, і, наскільки я знаю, перед командою такого завдання не ставиться. З „Карпат“ пішла низка молодих ведучих футболістів, таких як Ковальчук, Даниловський, Кабанов. Нещодавно пішов в оренду Налєпа. Таким способом вийти до вищої ліги, на мою думку, нереально. Навпаки, клуб повинен стягувати до себе молодих футболістів. Хоча якщо в майбутньому „Карпати“ не продаватимуть своїх молодих талантів, то через деякий час вони таки зможуть повернутися до вищої ліги“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *