Львів’ян обрахували на 35 000 000!!!

Віктор ЧАРНОМСЬКИЙ, "Ратуша"

|

Незаконні тарифи пахнуть криміналом.

За всіх мерів львів’яни знали, що їх дурять. На скільки, на чому саме, і скільки це триватиме, вже мало кого й цікавило. Кожна влада — від Бога, влада без зловживань — сумна, ситий голодного не розуміє, вмій тішитися малому та “всі вони однакові” — усі ці крилаті вирази стали стержнем щоденного буття городян, котрі мали святе переконання: “там” — усі злодії.

І вони не помилялися…

Ще у грудні 2006 р. міська влада мусила б припинити нарахування так званої квартплати, згідно з рішенням міськвиконкому № 1032, бо його суд визнав незаконним. Цим рішенням, прийнятим у вересні 2005 р., різко збільшили тарифи за утримання 1 м2 житлової площі — з 31 коп. до 71 коп, залежно від класу будинку. Оскільки, відповідно до чинного законодавства та роз’яснень пленуму Верховного Суду України від 03.12.1997 р. № 13 правочин визнаний судом недійсним (незаконним, протиправним тощо) є таким із моменту його прийняття, то фактично квартплату мали б нараховувати за попереднім тарифом, встановленим ще у 2003 р. Наступний же чинний тариф (по суті, нова форма нарахувань) міськвиконком прийняв лише у лютому 2008 року. Тому, як підрахував представник Львівської міської спілки захисту прав громадян п. Компанієць (він виграв у міськради справу по тарифах у суді), за цей період (два з половиною роки) ЖЕКи незаконно отримали від мешканців міста близько 35 млн грн!

Львівський Апеляційний Господарський суд виніс постанови від 11.12.2006 р. про визнання недійсним рішення виконкому Львівської міськради, прийняті у вересні 2005 р. № 1032 та 1088 про встановлення підвищених тарифів на житлово-комунальні послуги, а також холодне водопостачання та водовідведення. Це рішення суду міська влада проігнорувала, а мешканцям Львова не здійснено перерахунки у бік зменшення. Всупереч рішенням суду, жителям міста надалі надсилали та надсилають квитанції з вимогою оплачувати ці комунальні послуги за незаконними тарифами. Таким чином, із вересня 2005 р. і донині, міський голова п. А. Садовий і підпорядкований йому апарат чиновників, включно з директорами ЛКП, вчинив дії, якими від споживачів комунальних послуг у місті Львові неправомірно отримали мільйони гривень, що передбачає відповідальність за ознаками злочину, передбаченого ст. 225 ККУ.

Повідомлення про злочин скерували до прокуратури м. Львова, яка, на думку автора, керуючись, казуїстичними міркуваннями, вдаючись до перекручування фактів та не беручи до уваги норми ККУ, винесла Постанову за ст. 6 п. 2 КПКУ — мовляв, нема складу злочину. Однією з підстав для відмови в порушенні кримінальної справи прокуратура вважає відсутність виконавчого провадження за рішенням Господарського суду, який визнав рішення №1032 незаконним. На питання, поставлене руба: “Я, пересічний мешканець, не знаю ні про які рішення виконкомів та судів, то скажіть, який тариф нині є законний для нарахування мені квартплати?” відповіді, по суті, нема. Адже сказати, що законними є тарифи за рішенням №1032, визнаного судом незаконним з моменту його прийняття у вересні 2005 р., язик не повернеться, а визнати, що законні тарифи з 2003 р., треба порушувати кримінальні справи і в результаті повертати львів’янам

30 000 000 — 35 000 000 грн!

Однак наріжним каменем у “відмовній” постанові стало абсурдне (з точки зору закону) покликання міської прокуратури на той факт, що міський голова

11 січня 2007 року оскаржив постанову Господарського Апеляційного суду до Вищого адміністративного суду України. А вже через рік та два місяці — 20.03.2008 р. — цим судом винесено ухвалу, яка призупиняла дію оскаржуваної мером постанови. Можливо, комусь із читачів сказане здається складним для розуміння і таким, що потребує якихось особливих юридичних знань, але насправді ця скринька дуже просто відкривається: за період із моменту винесення рішення Апеляційним Господарським судом від 11.12.2007 р. про визнання нових тарифів незаконними і до 20.03.2008 р. діяли старі тарифи (а з львів’ян дерли гроші вже за новими!), а ухвала Вищого суду про призупинення постанови взагалі ні до чого, адже у лютому цього року міськвиконком прийняв рішення про нові тарифи з утримання житла та прибудинкової території.

Стає зрозумілим: міська влада обчистила львів’ян на десятки мільйонів гривень, а прокуратура міста Львова не вжила на численнні прохання прокурорського реагування, аби цьому запобігти. Однак 15 травня для мерії та тих працівників міської прокуратури, які вперто не хочуть помічати неправомірних нарахувань квартплати, став “чорним днем” у тарифному протистоянні з представниками громадських організацій, очолюваних Сергієм Компанійцем. У цей день Вищий адміністративний суд України прийняв Ухвалу, якою відхилив касаційну скаргу нашого бургомістра, та залишив чинною постанову, якою визнано рішення міськвиконкому № 1032 незаконним!

У зв’язку з тим, що міська влада та підпорядковані їй ЛКП (ЖЕКи) не збираються добровільно повертати мешканцям гроші чи зараховувати їх у майбутні платежі за послуги з утримання житла та прибудинкової території, ми звернулися до правозахисника п. Олексія Вєренцова:

“Упродовж 2006 — 2008 року комунальні підприємства обраховували мешканців шляхом використання у своїй діяльності незаконного рішення виконкому Львівської міської ради від 30.09.2005 р. № 1032, складання неправдивих розрахунків ЛКП із порушенням порядку, встановленого законом, які згодом подавали як докази до суду, вводили споживачів та суди в оману. Суди керувалися незаконними документами, в зв’язку з чим системно, масово порушували ст. 59 ЦПК “України”, ст. 7, 14, 31, 32 ЗУ “Про житлово-комунальні послуги”, ст. 15, 17, 19, 21 ЗУ “Про захист прав споживачів”.

Після того, як 15 травня 2008 р. Вищий адміністративний суд України відхилив касаційну скаргу виконкому Львівської міської ради та залишив без змін постанову Львівського апеляційного господарського суду від 11.12.2006, в якій визнано незаконним рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 30.09.2005 № 1032 “Про впорядкування тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій” для населення у м. Львові виникло питання про масове повернення споживачам коштів, які ЛКП отримало шляхом ОБРАХУНКІВ і свідомим завищенням плати за послуги.

Нині виключно від дій мешканців Львова залежить, чи повернуть вони від ЛКП кошти, які від них міська влада отримала протиправним способом.

Пропонована заява до суду може допомогти нашим громадянам спростити шлях до відновлення справедливості.

Пропонуємо взірець заяви до суду, якою ви можете скористатися, якщо судом вже було винесено рішення про стягнення з вас боргу:

Сихівський районний Суд м. Львова

м. Львів, вул. Чоловського, 2

Заявник: _______________________

який проживає інд.____м. Львів

вул. ______буд. _______, кв. _______

Особи які брали участь у справі: ЛКП “___”

інд. __________ м. Львів, вул._________

ЗАЯВА

Про перегляд рішення суду у зв’язку з нововиявленими обставинами

у справі №____________ від ___________ р. (суддя ______________)

Дата встановлення нововиявлених обставин — 15 травня 2008 року Вищий адміністративний суд України відхилив касаційну скаргу виконкому Львівської міської ради та залишив без змін постанову Львівського апеляційного господарського суду від 11.12.2006, в якій визнано незаконним рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 30.09.2005 № 1032 “Про впорядкування тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій для населення у м. Львові”.

Вважаю, що істотною є обставина, яка не була і не могла бути мені відома під час розгляду справи — визнання незаконним рішення виконкому Львівської міської ради від 30.09.2005 р. № 1032. постановою Львівського апеляційного суду від 11.12.2006 р. справа № 3/131-20/126А.

Вище вказана обставина є істотною у такому:

Відповідач використав незаконне рішення виконкому Львівської міської ради від 30.09.2005 р. № 1032, для виготовлення розрахунку (та/або довідки про стан заборгованості) вартості спожитих комунальних послуг, які згодом були надані Відповідачем як докази у справі як розрахунок боргу Відповідача перед Позивачем. Суд з порушенням ст. 59 ЦПК “України” взяв до уваги цей доказ, який одержаний Позивачем з порушенням порядку, встановленого законом — ст. 7 п. 1 ч 1., ст.14, 31 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування”, що спричинило прийняття судом незаконного рішення у справі у користь Відповідача про стягнення з мене коштів у розмірі ___________ грн.

Постанова Львівського апеляційного суду від 11.12.2006 р. справа № 3/131-20/126А про визнання незаконним рішення виконкому Львівської міської ради 30.09.2005 р. № 1032 — є доказом, який свідчить і підтверджує складання Позивачем розрахунків (та/або довідок про стан заборгованості) вартості спожитих комунальних послуг з порушенням порядку, встановленого законом. Рішення суду вступило у силу і визнано Львівською міською радою, прийнято до виконання листом № 25/85 директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради п. М. Желіско, в якому скеровується постанова Львівського апеляційного суду від 11.12.2006 р. справа № 3/131 -20/126А для ознайомлення та виконання головам райадміністрацій і підпорядкованим їм підриємств. Відповідач — є підприємством комунальної форми власності і підпорядковується райадміністрації.

Використання Відповідачем у своїй діяльності незаконного рішення виконкому Львівської міської ради від 30.09.2005р. №1032 та складання неправдивих розрахунків Позивачем з порушенням порядку, встановленого законом, які згодом подали як докази до суду, доводить введення суду в оману, який при прийнятті рішення у справі № 2-1826/2006 керувався неналежним доказом, чим порушив ст. 59 ЦПК “України”, ст. 7, 14, 31, 32 ЗУ “Про житлово-комунальні послуги”.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст. 59, ст. 361, 365 ЦПК “України”

ВИМАГАЮ:

1. Постановити ухвалу про задоволення позовної заяви про перегляд рішення від ____________ р. у справі № __________ (суддя _______________).

2. Звільнити Позивача від сплати державного мита на підставі ст. 22 Закону України “Про захист прав споживачів”.

До заяви додаються копії наступних документів:

1. Копія судового рішення від _____________ справі № _________.

2. Копія заяви про перегляд рішення суду у зв’язку з нововиявленими обставинами.

___________ _________ ________________

(Дата) (підпис)

Наразі тільки від нас залежить чи поверне нам влада кошти, котрі вона в нас просто, без ножа і сокири, забрала, бо сподівання на “Самопоміч” сьогодні вже неактуальне…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *