„Добробут” працює незаконно?

Ольга ІГНАТОВА, "Новий погляд"

|

Чиновники міської ради взялися за ретельну перевірку законності розташування по вулиці Старій ринку „Добробут”.

Начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич стверджує, що термін дозволу на здійснення торгівлі на цьому місті, видане свого часу ТзОВ „Багіра”, минув ще 2004 року.

Існування ринку „Добробут” – лише одна проблема з цілого клубка, який виник внаслідок існування та діяльності спільного українсько-австрійського підприємства „Галінвест”. Як уже писав „Погляд”, ТзОВ СП „Галінвест” було створене на початку 90-х років для будівництва по вул Старій, що за Театром ім. Заньковецької, 5-зіркового готелю класу „люкс”. Головними засновниками товариства стала львівська міська рада та австрійське підприємство „ABV Algemaine Bauten-Vertribsgezelszaft GmbH” (далі – „ABV” – авт.).

Фундамент побудували, проте до решти руки так і не дійшли. Підприємство натомість примудрилося влізти в численні борги, для покриття яких міська рада Львова виділила багато майна, а також дала в користування „Галінвесту” кілька земельних ділянок, зокрема, по вулиці Земельній та Таджицькій. Це, однак, теж не допомогло. „Галінвест” визнали банкрутом, а санатором оголосили іншу австрійську компанію – „Ost-Invest-und Bauprojektmenegement GmbH” (далі „Ost-Invest” – авт.), яка викупила всі борги СП, і виступила ініціатором виключення Львівської міської ради з числа засновників підприємства. За твердженням працівників міськради, не все тоді відбулося чесно, тож тепер міська рада Львова в судах намагається довести незаконність свого виключення з СП, а також право на майно „Галінвесту”.

„Одним засіданням суду питання правомірності перебування міської ради як учасника „Галінвесту” не вирішиш, оскільки комплексно можна нарахувати три основних проблеми, – говорить у коментарі „Погляду” Гелена Пайонкевич. – Перша – це правомірність виключення міської ради з числа учасників „Галінвесту”. Друга проблема стосується відчуження активів „Галінвесту”, тобто основної маси майна, яке мало СП у власності. Іншими словами, ставиться питання правомірності відчуження майна після банкрутства „Галінвесту”. Наступна проблема – безпідставне користування „Галінвестом” нашими земельними ділянками”.

Ринок „Добробут” якраз розташований на землі, яка колись була передана в користування „Галінвесту”. Щоправда, фундамент готелю, який встигло побудувати товариство, після банкрутства підприємства опинилося у власності підприємства „Ost-Invest”, яке пізніше встигло продати і фундамент, й інше майно. „Ми вивчаємо документи, в чиїй власності зараз перебуває фундамент. Проблема ускладнилася тим, що „Галінвест” встигнув продати цей фундамент, а це підприємство передало його в оренду ТзОВ „Багіра”. До рішення суду важко сказати, чи законно по вулиці Старій розміщений ринок”.

Справу ускладнює також те, що 2000 року податкова міліція вилучила кількасот сторінок бухгалтерських документів „Галінвесту”. Серед них – багато оригіналів. У юридичному управлінні кажуть, що доступ до цих документів значно спростив би розслідування справи. Проте, на жаль, свого часу, коли міська рада звернулася до ДПІ Шевченківського району міста з проханням показати вилучені документи „Галінвесту”, від начальника ДПІ прийшла відповідь про те, що „надати матеріали перевірки ТзОВ СП „Галінвест” немає можливості, оскільки ця інформація є конфіденційною”.

Зараз усі справи перебувають у вищому господарському суді в Києві. „Ми хочемо розібратися з правомірністю відчуження фундаменту готелю і з правомірністю існування там базару. Більше того, ділянка, виділена в користування „Галінвесту”, є значно меншою, ніж та, яку зараз займає базар”, – стверджує пані Пайонкевич.

Наразі чиновникам невідомо, що буде на місці базару, якщо міській раді вдасться довести своє в судах. Проте чиновник не сумнівається, що виконавчі органи її не залишать пустою і знайдуть цій землі достойне застосування.

На жаль, взяти коментар на тему законності розташування ринку по вулиці Старій у директора базару пана Лахурського „Погляду” не вдалося. Але якщо пан директор захоче висловитися на сторінках газети, місце на шпальтах завжди знайдеться для висвітлення його позиції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *