Львівщину замело -- "Поступ", 10 березня

|

Ситуацію на Львівщині надзвичайники називають чи не найважчою у захопленому стихією реґіоні. Попри це, кажуть вони, спеціальна техніка щодня розчищає проїзди до віддалених населених пунктів. У понеділок вранці відрізаними від світу через заметені дороги виявилися 244 населених пункти області. Цифра поступово зменшувалася, у вівторок ввечері без зв`язку із зовнішнім світом залишалися 180 сіл Львівщини, а вчора вранці їх було уже 129. За станом на сімнадцяту годину за допомоги місцевих рад еменесникам вдалося розчистити дорогу до 35-ти населених пунктів, — повідомив “Поступу” начальник управління планування та моніторингу ГУ МНСУ у Львівській області Василь Рискальчик. Телефонний зв`язок із засніженими районами налагоджений, а енергозабезпечення обіцяли відновити до вчорашнього вечора.

НС місцевого рівня

“Через негоду в області оголосили надзвичайну ситуацію місцевого рівня”, — стверджує начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської ОДА Олексій Титаренко. Усі служби, залучені до ліквідації наслідків сильного снігопаду, працюють цілодобово. Вони, за словами Олексія Титаренка, мають три основних напрямки роботи: енергозабезпечення населених пунктів, налагодження зв`язку з ними та розчищення доріг. Водночас, за інформацією керівника прес-центру ГУ МНС області Павла Василенка, дорогами області їздять спеціальні мобільні групи, які відслідковують ситуацію у районах і задають напрям роботи усім службам, які розчищають під`їзди до населених пунктів. Найгірша ситуація, за словами пана Василенка, виникла на дорогах, які не захищенні лісосмугами. Ці шляхи постійно замітає сніг, транспорт зупиняється, утворюються корки. Це характерно для Радехівського та Золочівського районів. Натомість у гірських районах області, попри побоювання, все стабільно, проїзди на перевалах розчищені.

У самому Львові, каже Павло Василенко, ситуація досить важка. Комунальники повідгортали сніг із центральних вулиць на бічні вулички, що утруднило проїзд ними. Утім випадків, коли через замети до потерпілих не могли дістатися “швидка” чи пожежники, він не знає. “Ми не можемо не приїхати”, — каже Павло Василенко. Олексій Титаренко натомість оцінювати роботи міських комунальних служб не береться. “Вони працюють, а чи справляються зі стихією, нехай оцінюють львів`яни”, — каже він.

Прогноз погоди не тішить

Сильні снігопади у Львівській області синоптики пояснюють тим, що наша область опинилася на периферії циклону, що утворився над Балканами. Найближчими ж днями в обласному гідрометцентрі прогнозують подальші снігопади, але вже не такі інтенсивні, деколи із дощем. Температура повітря значно не змінюватиметься.

За кілька днів у Львові випала майже місячна норма опадів. Подекуди висота снігу сягала 40 сантиметрів, — повідомив “Поступу” заступник начальника управління інженерного господарства Львівської міської ради Михайло Іванейко. За таких умов ще в понеділок міська комісія із надзвичайних ситуацій оголосила у Львові надзвичайну ситуацію місцевого рівня.

Бракує рук

Директор комунального підприємства (КТП-1339), яке розчищає місто від снігу, стверджує, що справді важко впоратися із прибиранням міста. “Нам бракує хоча б 40 працівників”, — скаржиться В`ячеслав Корнієнко. Так у підприємстві працюють 80 водіїв, хоча для Львова необхідно принаймні 120. “Люди у нашому підприємстві то приходять, то звільняються, адже не всі мають силу працювати на засніжених вулицях”, — каже він. Мабуть, на чистоті міста відбивається і те, що робота у цьому підприємстві є сезонною — 75% працівників влаштовуються лише на осінньо-зимовий період.

Спізнюємося через комунальників

Про те, скільки незручностей створила негода та бездіяльність комунальників для пасажирів, навіть говорити не варто. Кожен львів`янин, який учора змушений був зранку добиратися на роботу чи навчання, бачив, що творилося на дорогах і, напевно, спізнився. Позаяк маршрутки інколи доводилося чекати по півгодини, а подекуди й по 40 і більше хвилин. Тим же, кому щастило і таки вдавалося протиснутися в переповнену машину, часто доводилося буквально стояти на одній нозі. Складалося враження, що перевізники просто саботують.

Як розповідали нам в диспетчерських транспортних підприємств, подекуди дійсно водіїв, які спізнювалися і не встигали, часто змушували пропускати рейс, щоб “не збивати” графік. Тому в перевезеннях утворився хаос, який спричинив повальні спізнення і роздратування пасажирів. “Але це не з нашої волі. Для нас це фінансові втрати”, — говорять у перевізницьких компаніях. Вони кажуть, що нарікати треба не на них, а на комунальні служби, які не розчистили доріг (хоча б магістральних), через що автобуси постійно буксують у корках.

“Про яку вчасність можна говорити, якщо наш 22-й маршрут з Галицького перехрестя до Антонича їхав 3,5 години. Якщо водій витрачає на дорогу вдвічі чи втричі більше часу, ніж завжди, про який налагоджений рух може йти мова”, — розповіли нам в АТП 14630.

P. S. Водії, які телефонували до редакції і висловлювали своє обурення роботою комунальників, переконували, що народ мусить якось вилити гнів на такі нестерпні умови. Найкраще, на їх думку, для цього пасувало б встановлене в центрі міста опудало міського голови, яке кожен, хто не задоволений ситуацією в місті, міг би прийти і вдарити. Отоді б від водіїв за нерозчищені дороги, як сказав наш читач, меру дісталося б на горіхи.

Ірина СИРИВКО, Уляна ЛИБА, Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *