Петро ОЛІЙНИК: „Якщо Ющенко запропонує мені посаду губернатора, я погоджусь“ - „Високий замок“, 13 січня

|

„Влада нагадує мені мародерів-фашистів“

– Петре Михайловичу, до інавгурації нового Президента Україна перебуває у стані міжвладдя, коли стара влада по суті вже не керує процесами, нова ще не керує. Це доволі тривожний період, оскільки невідомо, чи ті люди, що стоять біля керма, міцно його тримають. Наскільки контрольовані процеси в Україні, і хто реально керує державою?

– Реально керує державою Кучма і його оточення. Вони не розслабляються, навпаки… Агонізуюча система, як мародери, сьогодні намагається підчистити те, чого не встигла захопити під час повного владування. Ви думаєте, побори податкової адміністрації з підприємців припинилися? Вони посилилися. Повним ходом “відмивається” ПДВ, через кордон далі йде контрабанда. Повним ходом відбувається цинічна приватизація. Сьогодні економіка України, бюджет держави нагадують величезне мінне поле, а влада нагадує фашистів, які відступають і все, що можуть забрати, – забирають, що не можуть, мінують, щоб не просто знищити, а знищити разом з тими, хто прийде після них. Чому важливо, щоб інавгурація відбулася до 19 січня? Тому, що 20 січня Віктора Ющенка запрошено на саміт у Давосі. На початку року там збирається світова еліта, яка визначає політичне й економічне життя світу на поточний рік. Туди з’їжджаються бізнесові, фінансові кола, які говорять про кредити, про допомогу державам, які її потребують. І одна річ, коли Ющенко їде туди як повноправний Президент України, й інша, коли він їде як людина, що вибори виграла, але формально не є Президентом.

Віктор Ющенко разом з командою підготував унікальну стратегічну програму, де, зокрема, йдеться і про євроінтеграцію. Але для того, щоб закріпити незворотність демократичного розвитку, процесів нової якості економіки, буття, нам, тобто усім, хто хоче кардинальних змін, потрібно виграти вибори у 2006 році. Щоб на базі політичної реформи сформувати більшість Ющенка у парламенті і працювати синхронно: Президент-парламент-уряд. Зараз маємо колосальні очікування людей. Але часу, щоб виправдати ці сподівання, – менше року. При цьому у спадок нова влада отримає мінус 27 мільярдів вкрадених за останні місяці коштів з державного бюджету. Натомість значна частина підприємств малого і середнього бізнесу наперед сплатила податки за перший квартал цього року. Ці податки збиралися, аби перекрити реальний дефіцит бюджету. Маємо невмотивовану соціальну сферу, де замість того, аби з грудня 2003 року підняти мінімальну зарплату, на основі чого пішли б відрахування в пенсійний фонд, влада напередодні виборів вдалася до підкупу пенсіонерів, зробила одноразову грошову доплату. Відповідно, коли велика грошова маса надходить на ринок, вона “підриває” ціни. Натомість в бюджеті 2005 року уряд Януковича не заклав підняття пенсій. Це, власне, є ті міни, які залишає стара влада. А люди хочуть все і одразу, бо очікування є високими, і ми не маємо права їх не виправдати.

„Президенту себе не пропонують…“

– Мабуть, найбільше, що зараз хвилює, це кадрове питання. Є побоювання, що на високих посадах опиняться люди вчорашнього дня, кар’єристи і пристосуванці. Бо скромних і порядних, які самі себе не вип’ячують і не пропонують, як правило, оминають при формуванні керівних органів. Чи має нова влада чітке розуміння того, що при формуванні кадрової політики має бути застосовано не принцип особистої відданості, наближення “до тіла”, а принцип професійності і чесності, реального оновлення, очищення і омолодження влади?

– Віктор Андрійович завжди наголошував, що влада має бути фаховою, чесною, прозорою, якщо йдеться про регіональних керівників, то вони, крім усього, повинні добре знати регіон. Я також вважаю, що має бути пильний громадський контроль. На Львівщині за Віктора Ющенка проголосувало понад півтора мільйона людей. Чи є заслуга штабу? Частково… В першу чергу це заслуга людей, які не лише віддали свій голос Ющенкові, вони відстояли свій вибір. Тому в управлінні державою, і областю зокрема, повинні взяти участь широкі кола громадських, політичних діячів, бізнес-середовищ, медіа, наукові кола. Це має бути тим фільтром, який не дозволить владі не виправдати людських сподівань. Влада, як відомо, псує людей, а безмежна влада – псує безмежно…

– Але часто у владу потрапляють вже зіпсовані екземпляри. Чого, власне, і бояться люди.

– Думаю, Віктор Ющенко глибоко розуміє ці процеси і ту відповідальність, яку взяв на себе. Не хочу ідеалізувати нового Президента, але його сила у тому, що він не є залежним від якогось бізнес-середовища, не послуговується думками й інтересами кланів. Він приймає рішення самостійно, і я був свідком цього у Тисовці, де Ющенко відпочивав. Якщо говорити про регіональну владу, то треба, мабуть, опрацювати механізм широкого обговорення майбутніх принципів функціонування влади…

– Ой, боюся, щоб це не перетворилося у заговорювання, бо якщо наші громадські діячі почнуть формувати владу, то кожен буде пропонувати себе на ту чи іншу посаду. Можна уявити, чим це закінчиться…

– Маю на увазі, що формування влади має бути на столі, а не під столом.

– Давайте від загальних речей перейдемо до конкретики. Ви є одним з реальних претендентів на посаду губернатора. Ви хочете обійняти цю посаду, ви готові до неї?

– Офіційно В. Ющенко не міг ще мені запропонувати цю посаду. Але ми ведемо з Віктором Андрійовичем розмови щодо кадрового потенціалу керівного складу області. (Інтерв’ю було до того, як Петро Олійник проводжав Ющенка у Львівському аеропорту, де, за неофіційною інформацією, Ющенко доручив Олійнику формувати виконавчу владу на Львівщині. – Н. Б.). Зараз головне – призначити прем’єра, якого би затвердила Верховна Рада. Я вважаю, що Президенту себе не пропонують. Пропонувати себе на якусь посаду – це нижче моєї гідності. Якщо Віктор Ющенко запропонує мені посаду на вибір – у Києві чи у Львові, то яка б це не була висока посада у Києві, я скажу: “Дозвольте мені залишитися у Львові і спробувати реалізувати надії тих людей, які тут за вас проголосували”.

– Чи є партійне квотування посад по областях?

– Є. Наскільки мені відомо, Львівська область потрапила під квоту Народного руху України…

– І ви, здається, є членом НРУ?

– Так.

– Але, наприклад, Василь Куйбіда, який теж розглядається як один з претендентів на губернаторство, є членом НРУ… Думаю, багато хто зараз у мріях бачить себе у кріслі губернатора. Взагалі, відчуваєте інтриги навколо цієї посади?

– На превеликий жаль, відчуваю, і дуже сильно. Наприклад, дещо дивує поведінка обласної ради. Скажіть, хіба це функції облради – рекомендувати когось на посаду прем’єр-міністра? Це ж регіональний представницький орган. (Нагадаємо, Львівська облрада рекомендувала В. Ющенкові на посаду прем’єра Юлію Тимошенко. – Н. Б.). У мене чудові стосунки з Юлією Тимошенко, але уявіть собі, якщо 25 обласних рад назвуть свої кандидатури на прем’єра Віктору Ющенкові, а прем’єром стане хтось один. Виходить, 24 області “за бортом”. Це некоректна поведінка… Так само і багато інших нюансів. Вже розгорнуто “війну” в медіа… Зрештою, це прерогатива Президента – призначати керівника області.

– Якщо вас призначать на посаду губернатора, то особисто ви за якими принципами Попереду непростий і не менш драматичний період “кадрової революції”.

Хто очолить уряд, хто отримає міністерські портфелі, хто займе крісла губернаторів? Інтрига ще триватиме з кілька тижнів. А відтак усі ми будемо у стані тривоги, адже ж боїмося, аби до нової влади не прилипли старі пристосуванці, бо що-що, а підлізти у потрібний момент до потрібної людини такого типу кар’єристи вміють.

Немала інтрига розгорнулася навколо вакантного крісла голови Львівської облдержадміністрації. Охочих не бракує, та найбільше шансів очолити область, без сумніву, має керівник виборчого штабу Віктора Ющенка на Львівщині народний депутат Петро Олійник. Зрештою, це було б абсолютно логічно і справедливо, оскільки за роботу штабу під час виборчої кампанії можна сміливо ставити оцінку “відмінно”. Ми зустрілися із “за п’ять хвилин майбутнім губернатором”, аби з’ясувати його наміри і його бачення найближчого майбутнього.

– У моїй команді буде багато нових людей, які не були у владі до цього часу. Таких буде відсотків дев’яносто. Нові обличчя і нове мислення. Вони повинні бути незаангажовані на політичному середовищі, хоча, зрозуміло, доведеться домовлятися з певними політичними силами. Але кінцеве рішення буде за мною. Ці люди мають бути готові взяти на себе велику відповідальність і бути жорсткими у своїх рішеннях. Зокрема, йдеться про боротьбу з корупцією…

– Але ми бачимо, що люди, які самі свого часу були замішані у корупції, зараз голосніше за інших заявляють про боротьбу з корупцією?

– Ці люди повинні бути свідомими, що тепер для усіх будуть однакові правила гри. Коли мені хтось говорить, що нарешті ми есдекам покажемо, я кажу: ні! Ми нікому нічого показувати не будемо, ми не будемо діяти за принципом сліпої помсти. Якщо ми будемо діяти за принципом: вчора ви били нас, а сьогодні ми будемо бити вас, то чим ми кращі за тих же есдеків? Це не означає, що ті люди, які чинили злочини під час виборів, які чинили економічні злочини, зокрема щодо відмивання ПДВ чи перевезення контрабанди, не будуть покарані. Але це функція прокуратури і суду. Тож обласна влада буде чітко відстежувати ці процеси і мати прямий вихід на президента, щоб інформувати зі свого боку. Бо біда України була у тому, що Л. Кучма мав інформацію винятково з вуст Медведчука. Наслідком дезінформації була неадекватність у прийнятті рішень. Це призвело до системної деградації влади.

Наталія БАЛЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *