Економіка Львівщини зростає. Статистично - „Львівська газета“, 29 липня

|

Цьогоріч в Україні зафіксовано найвищий за всі роки незалежності показник зростання ВВП – 12,7 відсотка за перше півріччя порівняно з даними за той самий період минулого року, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України. А тому приємно зазначити, що до економічного росту долучилася й Львівщина. Зокрема, останні статистичні дані, оприлюднені головним управлінням статистики у Львівській області, засвідчують деякі позитивні тенденції в розвитку економіки регіону.

Загалом збільшення обсягів промислового виробництва становить 12,8 відсотка. Щоправда, це дещо нижче від загальноукраїнського рівня, однак варто відзначити, що цей розрив не є дуже значним.

Очевидним прогресом є утримання темпів росту цін на рівні минулого року. Крім того, порівняно із загальноукраїнським рівнем – 104,4 відсотка, індекс інфляції в нашому регіоні є значно нижчим і становить 101,6 відсотка.

Щодо промислового зростання, то найсуттєвіше збільшення показників зафіксовано на підприємствах деревообробної галузі, хімічної промисловості та будівельних матеріалів, де обсяги виробництва збільшилися майже на третину. Але справжнім лідером стало машинобудування: за перше півріччя цього року показники обсягів виробництва наполовину перевищили відповідні статистичні дані першого півріччя минулого року. Такий високий зріст забезпечили, зокрема, підприємства електронного та транспортного устаткування. Однак високий рівень промислового росту, на жаль, спостерігають не на всій території Львівщини. Зокрема, “задніх пасуть” Кам’янсько-Бузький район, а також міста Новий Розділ, Трускавець і Червоноград.

Цьогорічна статистика знову засвідчила невтішні тенденції в агропромисловому комплексі. На жаль, реформування АПК не зменшило ні кількості проблем у галузі, ні збільшило обсяги фінансування. За даними управління статистики, обсяг валової продукції сільського господарства за перші шість місяців цього року скоротився на 6,5 відсотка. Зокрема, зменшилося поголів’я худоби та птиці, але водночас дещо покращилася ситуація в рослинництві, де розширено площі посівів зернових, буряків і льону. Складний стан АПК переконливо доводить і ситуація на ринку праці: зокрема, в сільській місцевості рівень безробіття більш ніж утричі перевищував аналогічні показники для міського населення, повідомляє головне управління статистики. Крім того, залишається розрив між попитом і пропозицією на ринку праці: хоча обсяги зареєстрованого безробіття зростають, все ж попит на робочу силу збільшується. Попит і пропозиція робочої сили не збігаються через невідповідність кваліфікації працівників потребам ринку. Та й, зрештою, ситуація з виплатою заробітної плати навряд чи стимулює наших громадян активно шукати роботу. Зокрема, станом на 1 липня кожен десятий мешканець Львівщини, зайнятий в економіці, не отримав зарплати своєчасно. Однак наразі спостерігають покращання ситуації щодо виплати заробітної плати: вперше за останні роки значно скоротилася сума заборгованостей. Наразі це скорочення становить 13,6 відсотка.

Вікторія Бондарчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *