На „Львівсільмаші“ неспокійно - „Поступ“, 18 червня

|

Мало не дійшло до бійки вчора на заводі „Львівсільмаш“. Трудовий колектив збунтувався проти того, що гендиректора заводу, призначеного щойно цими днями, намагалися не допустити до виконання його службових обов`язків. Як повідомив сам директор, Андрій Абросімов, учора о восьмій ранку кілька осіб, серед яких були працівники податкової міліції, блокували його кабінет, стверджуючи, що він не має законного права його займати. Працівники заводу залишили свої робочі місця і стали на захист Абросімова. З`ясувати ситуацію приїхав в. о. заступника міського голови з питань промисловості та підприємництва Володимир Янів.

Нагадаємо, що зараз на заводі триває процедура санації. Керівника санації призначає Господарський суд, і той, своєю чергою, призначає гендиректора заводу. Кандидатуру санатора пропонує рада кредиторів.

Попередній директор Ростислав Кравчук аж ніяк не задовольняв працівників „Львівсільмашу“, бо за його керівництва, за їх словами, на заводі збільшилися заборгованості із зарплати, став помітним спад виробництва. Спираючись на ст. 45 Закону „Про працю“ трудовий колектив висловив недовіру директору, однак ні керівник санацією, ні рада кредиторів на це ніяк не прореагували. Тоді працівники подали до суду, вимагаючи змінити керівника санацією. Тим часом Ростислав Михайлик, який в той час обіймав цю посаду, сам написав заяву на звільнення. Тож 14 червня Господарський суд Львівської області затвердив новим керівником санації Олексія Соляника, який, своєю чергою, призначив гендиректором Андрія Абросімова, і кандидатуру його підтримав трудовий колектив. Однак рада кредиторів та ініціювальний кредитор — ДПІ Львова не погодилися з рішенням Господарського суду. Представник протилежної сторони під час переговорів пред`явив ухвалу Львівського апеляційного господарського суду, де зазначено, що суд знайшов достатньо підстав, аби переглянути рішення Господарського суду, і до повторного розгляду справи забороняє новопризначеному керівнику санацією виконувати свої обов`язки. А отже, Андрій Абросімов займає кабінет директора незаконно, — вважає представник ради кредиторів.

Працівники заводу заявили, що у будь-якому разі не допустять попереднього директора Кравчука на завод. Вони взагалі мають багато претензій до того, як останнім часом відбувалося керівництво підприємством.

“Приходять, забирають станок, який працює, і продають його дешевше, ніж він коштував би, якби просто йшов на металобрухт“, — розповідає голова профспілкового комітету „Львівсільмашу“ Володимир Магала. Працівники обурюються також тим, що кредитори й досі не відкрили спеціального санаційного рахунку, на який мають переказувати кошти від продажу майна, а користуються розрахунковим рахунком заводу.

Наразі за посередництва Володимира Яніва сторони домовилися почекати до засідання Апеляційного суду, яке має відбутися 14 липня, а до того часу гендиректором заводу буде Андрій Абросімов.

Галина СКИБНЬОВСЬКА

КОМЕНТАР

Володимир ЯНІВ

в. о. заступника мера з питань промисловості та підприємництва

Ми будемо захищати колектив, бо все ж таки 51% акцій належить державі, а та паперова колізія, яка є, потребує якогось розслідування, адже там є сумнівні документи, які суперечать один одному. Цією справою займатиметься облдержадміністрація. Я представляю місцевий орган самоврядування, і ми не маємо впливу на ситуацію, ми можемо лише допомогти в режимі санації — встановити певні пільги з оплати за землю та ін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *