„Ура-а! Канікули! Куди подітися?“ - „Високий замок“, 9 червня

|

Літо – це та пора, яку кожен школяр зустрічає з цілим оберемком безтурботних ідей. А кожна мама чи батько – з тривожним запитанням, куди ж цього року відправити дитину на відпочинок. Учні мріють про подорож на село до бабусі, футбольні баталії на вулиці і довгі години перед телевізором, не обтяжені думками про підготовку до занять. А батьки – про те, аби дитина не тинялася без діла біля будинків, а добре відпочила. Не просто набралася сил до наступного навчального року, а й набула корисних навичок та знань. Як поєднати ці дещо відмінні бажання та інтереси?

Фахівці-педагоги радять, складаючи плани на літо, насамперед прислухатися до побажань свого школяра. Діти, як і дорослі, – різні. Когось під час літніх канікул понад усе приваблює прохолода шкільної бібліотеки, когось – активний відпочинок на свіжому повітрі. Є діти, які комфортно почуваються у пришкільних таборах, а є й такі, для котрих приємніша понад усе поїздка в село до бабусі. Дорослі у цій ситуації повинні стати мудрими порадниками і делікатно допомогти дитині вибрати саме те, що буде для неї і захоплюючим, і корисним.

Інша річ – з чого вибирати. Багатьом батькам хотілося б, аби дитина влітку відпочила в оздоровчому таборі – якісно харчувалася, дихала свіжим лісовим повітрям. Але не кожна сім’я має можливість придбати путівку, та й і не усім батькам сьогодні такий відпочинок по кишені. Які альтернативи? У Головному управлінні освіти і науки облдержадміністрації розповіли, що ще сьогодні можна запропонувати школярам на час літніх канікул.

Насамперед – варто не забувати про стару добру практику денних пришкільних таборів. Такі табори діятимуть і цьогоріч при багатьох школах міста Львова й області. Зокрема, у Львові у СШ №№ 2, 5, 9, 24, 36, 46, 49, 51, 83, 69, 96, гімназії “Сихівська”, школі-садочку “Дзвіночок”, початковій школі “Провесінь”, Будинку дитячої юнацької творчості Франківського району, навчально-реабілітаційному центрі “Левеня”. Ці школи, як пояснили у Головному управлінні освіти і науки, відбирали за певними критеріями – у навчальному закладі з пришкільним табором повинна працювати їдальня: діти, які тут перебувають упродовж 6 годин, мають бути забезпечені одноразовим харчуванням (на нього виділяються кошти з розрахунку 3 гривні на день на одну дитину). Шкільні табори – безоплатні. Але сьогодні кожен навчальний заклад має право надавати й платні послуги, використовуючи, наприклад, власну комп’ютерну базу.

Цього літа в області також працюватимуть понад 30 англомовних, франкомовних та комп’ютерних шкіл і таборів, до роботи в яких залучатимуть викладачів Львівського національного університету імені Івана Франка, обласної Малої академії наук. У таких оздоровчих закладах учні зможуть поєднати відпочинок із поглибленим вивченням навчальних дисциплін.

Громадсько-молодіжні організації “Пласт”, “Січ”, “Патріот України” організовують вишкільні табори у Львові, Бориславі, Дрогобичі, Самборі, Стрийському і Сколівському районах. Цього літа працюватимуть профільні табори з технічного, біологічного, філологічного і краєзнавчого напрямів. У рамках спільного українсько-польського проекту функціонуватимуть міжнародні табори відпочинку в Республіці Польща для дітей Мостиського і Яворівського районів.

Як поінформували освітяни, влітку в учнівських таборах працюватимуть студенти Катехитично-педагогічного інституту Львівської Богословської Академії, студенти вищих педагогічних навчальних закладів.

Шкільний відпочинок-2004 пропонують бази позашкільних закладів обласного підпорядкування. Для призерів конкурсів еколого-натуралістичного спрямування діятимуть табори “Юний краєзнавець” на базі обласного еколого-натуралістичного центру та у містах Стрию, Самборі, Дрогобицькому і Стрийському районах. Працюватиме табір для учнів – переможців інтелектуальних змагань “Що? Де? Коли?”. Обласний центр краєзнавства і туризму організовує табір для переможців пошукових експедицій у селі Дубино Сколівського району. У 160 школах області діятимуть туристичні табори з тижневим терміном роботи. А при будинках школяра працюватимуть центри літнього відпочинку, де буде організовано роботу гуртків, проводитимуть туристичні походи, екскурсії, поїздки історично-культурними місцями Львова та області. В управлінні освіти обіцяють подбати про те, аби упродовж літа працювали шкільні бібліотеки.

Сільські школи зорієнтовані на те, аби максимально використати шкільні автобуси – “Школярики” – і організувати для дітей екскурсії. Загалом цього літа в області працюватимуть майже 1,5 тисячі найрізноманітніших шкільних таборів – праці і відпочинку, профільних, спортивно-оздоровчих, наметових і стаціонарних. Заступник начальника Головного управління освіти облдержадміністрації Богдана Михайлівна Біляк радить звертатися за інформацією у свою школу, або ж у районний відділ освіти, де батькам допоможуть підібрати відпочинок для школяра, враховуючи й побажання дитини.

Галина МИЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *