Як пожвавити земельні торги - „Поступ“, 2 червня

|

Початок літа не зробив якогось прориву в ситуації з продажем комунальної землі. Земельний аукціон, що мав відбутися вчора у міській раді, вкотре перенесли. Нагадаємо, що на аукціон виставляли такі ділянки: на вулиці Бодянського (стартова ціна — 392 тисячі гривень), вулиці Головатого (200 тисяч гривень), вулиці Кривчицька дорога (63,6 тисячі гривень), вулиці Каховській (38 тисячі гривень). Також до уваги покупців пропонували ділянки, що розміщені у промислових зонах Львова і призначені для спорудження промислових підприємств. Це три ділянки на вулиці Проектованій (стартова ціна — 609,6 тисячі гривень) та на вулиці Надійній (696,5 тисячі гривень).

Деякі з цих ділянок „кочують“ з аукціону на аукціон вже півроку, і все ніяк не можуть знайти покупця. Чиновники міськради пояснюють такий очевидний спад зацікавленості комунальною землею тим, що хто хотів терміново купити землю, вже зробив це, і тепер покупці стали більш перебірливими. Звісно, не слід списувати з рахунків і негативний імідж торгів у міській раді, що виник після проведення попередніх аукціонів, коли продаж чи не кожної ділянки оскаржували в суді.

Проте, за словами заступника начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міськради Ігоря Гуменчука, цього разу було по двоє претендентів на ділянки на вулиці Головатого та Кривчицькій дорозі. Тож теоретично аукціон міг відбутися, проте учасники не встигли оформити всіх необхідних документів у зазначений термін. Тож Гуменчук впевнений, що їх таки придбають 15 червня, на коли, власне, і перенесли аукціон.

Він також вважає, що, аби уникнути в подальшому таких неприємних ситуацій, слід подумати над тим, щоб спростити процедуру допуску учасників до аукціону.

Ще одним фактором, який перешкоджає продажу землі, працівники управління природних ресурсів називають коефіцієнти, які встановлюють міські депутати на певні ділянки. „От у промзоні експерти оцінили вартість землі 60 гривнями за метр квадратний, а депутати затвердили коефіцієнт 2,5, тож, ми не можемо продати ці ділянки дешевше ніж за 155 гривень за метр квадратний“, — каже Гуменчук. Він вважає, що коефіцієнти слід скасувати і внести зміни до положення про проведення аукціонів, щоб дозволити продавати ділянку, яка не продалася на декількох аукціонах поспіль за ціною на кілька відсотків нижчою. Якщо ж ділянка не знаходить покупців і за тією ціною, ще зменшити її вартість. Також Гуменчук вважає, що не зайвим було б виставляти ділянки, які не продалися на аукціоні на конкурс, і продавати їх тому, хто запропонує найкращі умови.

Галина СКИБНЬОВСЬКА

КОМЕНТАР

Сергій БАЩУК, депутат ЛМР, член постійної депутатської комісії з земельних питань

Фактично, коефіцієнти можна змінювати. Щодо внесення змін у положення, згідно з якими ціни на ділянки, якщо їх не продають з першого разу, автоматично знижуються, то думаю, це неправильно, хоча наша комісія рішення з цього приводу ще не затверджувала. Адже так управління само зможе вирішувати про зниження ціни, без участі депутатів. Вирішення питання однією особою може породити підозру в маніпуляціях. А земля — це той актив, який дешевшати не буде. Не обов`язково продавати ділянку зараз за будь-яку ціну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *