Кому потрібен референдум у Винниках? - „Львівська газета“, 26 березня

|

До початку проведення референдуму щодо надання Винникам статусу міста обласного підпорядкування, про яке інформувала “Газета” 23 березня (стаття “Винниківський сепаратизм”), залишилися лічені дні. Попри оптимістичні твердження мера Винників Сергія Уварова, що життя після отримання цього статусу покращиться, мешканці міста і деякі політичні партії стурбовані таким розгортанням подій і вважають референдум лише “грою політичних сил”.

Нагадаємо, за словами пана Уварова, новий статус відкриє нові і великі можливості для міста: зумовить наповнення міського бюджету, дасть можливість створити повну соціальну інфраструктуру, що сприятиме забезпеченню соціальних запитів населення.

Голова місцевого осередку ВО “Батьківщина” Галина Москва вважає, якби влада справді дбала за винниківчан, то принаймні провела б соціологічне опитування щодо цього і вивчила думку населення. “Відбулися лише одні збори, де виступили мер і люди, зацікавлені в референдумі, що вже викликає застереження, – заявила вона в інтерв’ю “Газеті”. – Крім того, людей повідомили за два тижні до початку зазначеної акції, і вони зовсім непоінформовані. Дехто навіть запитує: “Нас приєднують до Пустомит?”

За словами пані Москви, від нового статусу місто багато не отримає. “Нині можна збільшити бюджет міста такими ж шляхами, як і після отримання нового статусу. Ніхто не забороняє сьогодні збільшувати підприємства і розширювати в такий спосіб бюджет, – наголошувала вона. – Зі Львова до Винників надходять певні грошові дотації, а так доведеться сподіватися лише на себе. Тим паче, якщо навіть бюджет і збільшиться, гроші витрачатимуть на утримання створеної інфракстуктури”.

Одночасно може відбутися підняття тарифів на проїзд у транспорті, оскільки сполучення буде міжміським, вважає пані Москва. Крім того, ймовірно, що зі Львова до Винників і навпаки доведеться телефонувати через “8” за вищим тарифом. Стане важче викликати “швидку” зі Львова. І це лише невеликий перелік проблем, які без допомоги Львова Винники не зможуть вирішити.

До речі, виборчі дільниці для голосування працюють уже від 18 березня. Мешканці міста можуть голосувати впродовж 10 днів. Неділя 28 березня – останній день волевиявлення, після чого підіб’ють підсумки. Така тривала за часом система голосування утруднює і нівелює роботу спостерігачів, вважають противники референдуму. Називають некоректним і саме формулювання запитання в бюлетені: “Ви за те, щоб місту Винники надати статусу міста обласного значення?”. Громадяни мають закреслити непотрібне слово: “ТАК” або “НІ”. За словами пані Москви, багатьом важко зорієнтуватися, яке саме слово закреслити, і що це означатиме.

Андрій Горуна

для газети

Олекса ГУДИМА

народний депутат

У Винниках триває війна між чисельною СДПУ(о) і “Партією регіонів”, до якої входить і мер міста. Щоб відволікти увагу від побутових незручностей, які спричинила влада цією війною, вона і вигадала референдум. Я вважаю, якби міський голова уважно вивчив чинне законодавство, зокрема про утворення бюджету, він би не говорив такі дурниці, нібито статус міста обласного підпорядкування щось дає. Я вважаю, що жодного значення це не має, про що свідчать приклади Моршина і Нового Роздолу. Тому референдум про статус міста Винники – ненормальне явище.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *