ОСТАННІ НОВИНИ

Ганна Маляр: «Обставини вбивства підлітка на фунікулері дозволяють добре маніпулювати кваліфікацією злочину»

|

Адвокатка, криміналістка, ексзаступниця міністра оборони України Ганна Маляр про вбивство підлітка у київському фунікулері та можливість призначення обвинуваченому водію держохорони мінімального покарання:

«Мене цей випадок особисто зачепив, тому напишу. Я багато років свого життя присвятила боротьбі за права потерпілих у таких злочинах. І знаю, як воно може далі бути.

Є такі злочини, які приречені стати резонансними. Це випадки, коли вчинок злочинця переходить критичну межу сприйняття суспільством насильства і несправедливості. Вбивство 16-річного хлопця біля фунікулера працівником однієї з силових структур – це саме той випадок.

На жаль, жодне слідство і правосуддя вже не відновить справедливість у традиційному розумінні. Бо від рук негідника постраждала хороша молода людина, життя якої не повернеш, а негідник продовжить жити. Але є шанси на справедливість у розумінні Кримінального кодексу. Коли покарання відповідає тяжкості вчиненого.

Так, обставини злочину дозволяють добре маніпулювати кваліфікацією злочину і довести її до мінімальних санкцій. І Кримінальний кодекс теж дозволяє так зробити.

Тим більше, що загиблий вже нічого не розкаже, а свідки можуть піддаватись різним видам впливу, навіть законним. З людиною можна так «фахово» поговорити, що вона повірить у те, чого не бачила.

Тому залишу це тут, це суб’єктивне судження. Коли дорослий дядько з силового відомства з великою ймовірністю нетверезий (за свідченням очевидців) ображає у громадському місці незнайомого йому підлітка, а потім, не задовольнившись драматургією подій, наносить удар такої сили, що людина головою пробиває міцне скло, то це не прикра необережність, а з великою ймовірністю умисел.

Бо сили, вочевидь, неспівмірні між ними. І це видно навіть п’яному. Зрозуміти, що це може призвести до фатальних наслідків, не так складно, навіть якби там скла не було. Падіння від такого удару на тверду поверхню може призвести до смерті. А якщо зловмисник це не розумів через свій стан, то це лише обтяжує його відповідальність».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *