В Україні утискають „Свободу“ - „Поступ“, 13 лютого

|

Свободи в Україні стає щораз менше, особливо свободи засобів масової інформації. Оскільки це відбувається напередодні президентських перегонів, то наштовхує на неприємні прогнози щодо перебігу передвиборної кампанії. Тим паче, що свою недоторканість в Україні вже почали втрачати і західні ЗМІ. І це вказує на те, що у боротьбі за президентську посаду чинна влади, для якої вже давно ніхто не є авторитетом, не буде нехтувати жодними засобами. Такої думки дотримується і президент радіо „Вільна Європа“/“Свобода“ Томас Дайні.

У заяві, яка була оприлюднена одразу ж після рішення радіо „Довіра“ про вилучення програм „Свободи“ із мережі свого мовлення, Дайн назвав це „політичним кроком проти демократії, свободи слова й свободи преси“. За його твердженням, такі кроки проти радіо „Свобода“ вкотре демонструють, що політичне керівництво України неспроможне жити у відкритому суспільстві і змушене контролювати медіа, як в часи Радянського Союзу.

Не менш жорсткою була заява і колективу української служби радіо „Свобода“, який назвав рішення „Довіри“ наступом на демократію та свободу слова. „Напередодні президентських виборів таке рішення „Довіри“ є особливо промовистим“, — сказано у заяві. Бюро ж іноземного радіомовлення США, яке уклало угоду з „Довірою“ та координує роботу „Свободи“, розцінює такі кроки керівництва „Довіри“ як неправові, оскільки „відповідно до угоди, сторона, яка вирішила припинити мовлення, має попередити про це за місяць до розірвання контракту“.

Як уже повідомляв „Поступ“, керівники радіо „Довіра“ вирішили з 17 лютого припинити мовлення радіостанції „Свобода“ на своїй FM-частоті. За словами керівника київського офісу „Свободи“ Ганни Герман, радіостанція отримала листа від заступника генпродюсера „Довіри“, у якому, зокрема, повідомлялося, що програми радіо „Свобода“ у нинішньому вигляді не вписуються у нову концепцію та потребують переформатування. На той час, поки цей період триватиме, „ми змушені вилучити програми радіо „Свобода“ із сітки мовлення“, — зазначено у листі.

Дивує, що „переформатування“ своїх програм від „Свободи“ вимагають саме в рік президентських виборів, адже радіостанція вела своє мовлення на хвилях радіо „Довіра“ протягом останніх п`яти років. Найімовірніше, що таке різке незадоволення програмами „Свободи“ було викликане зміною керівництва на „Довірі“ — минулого місяця його очолив Сергій Кічігін, якого зараховують до середовища СДПУ(о). Тепер, як зазначено у листі до „Свободи“, перед Кічігіним стоїть завдання вивести „Довіру“ на рівень прибутковості.

Тож першим кроком нового керівника „Довіри“ на шляху „підвищення її прибутковості“ стало повернення до духу радянських часів. Адже відтепер радіостанція „Свобода“, як і за часів СРСР, виходитиме лише на коротких хвилях: 31 метр, 41 метр, 49 та 75 метрів.

Геннадій ШИПУНОВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *