Ірина Рекуш: Галичина -- локомотив України - „Поступ“, 11 лютого

|

— Ірино Володимирівно, розкажіть, будь ласка, що наштовхнуло Вас до створення ініціативної групи „Шлях до Європи“? Кажуть, що все розпочалось з Вашої ідеї про визнання у Верховній Раді вояків дивізії „Галичина“ учасниками бойових дій…

— З такою ініціативою виступив депутат обласної ради Євген Рій. Це було пов`язано саме із святкуванням 60-річчя Першої української галицької дивізії, що, власне, і стало поштовхом для створення ініціативної групи. Оскільки я є головою постійної комісії обласної ради з питань інвалідів та учасників Другої світової війни, то його ініціатива, для того, аби її розглянули на сесії облради, мала обговорити наша комісія. Я ж це питання винесла на засідання фракції „Наша Україна“ в облраді, за яке було одностайно проголосовано. Але позиція фракції змінилась після сумнозвісних подій у Донецьку, під час візиту туди Віктора Ющенка. Тобто коли „нашоукраїнців“ розпочали називати фашистами та обливати брудом. Саме тоді і з`явились інші підходи до цього питання. Тож на засіданні фракції, у якому, до речі, брали участь і народні депутати Ярослав Джоджик та Іван Стойко, за це питання проголосували одноголосно, але їхня позиція змінилась після донецьких подій.

— Основною задекларованою метою ініціативної групи „Шлях до Європи“ є „створення європейської християнсько-соціальної Галичини, яка має стати особливою цивілізаційною територією Заходу в Україні, європейським локомотивом України“. Це має бути окрема держава чи автономія у складі України?

— Ні автономія, ні, в жодному разі, окрема держава. Тут треба звернути увагу на один момент — недавні вибори до російської Думи, перемогу на яких отримали пропутінські сили. Дехто каже, що в цих сил нема жодної програми. Я так не вважаю. Вони мають свою програму, вони є „собирателями земель русских“. Тобто ми бачимо, що в Росії перемогли прошовіністичні сили, які займають великодержавні позиції. Тому, з огляду на це, я впевнена, що питання вибору України — чи ми підемо до ЄЕП, чи до Євросоюзу — сьогодні є набагато важливішим за решту питань, навіть за президентські вибори. Адже сьогодні за президентськими виборами ми можемо загубити найголовніше — незалежність держави. Тому ми не виступаємо ні за автономію Галичини, ні тим паче за створення незалежної Галицької держави. Мені дуже шкода, що це так подають. Проблема в тому, що сьогодні є всі підстави для сепаратизму. Адже не вирішено ані політичних, ані економічних проблем Галичини. У мене складається таке враження, що нас покарали такою економічною скрутою за те, що ми виборювали незалежність України. Саме це хтось і може використати для нагнітання сепаратистських настроїв на Західній Україні. Для того ж, аби це не було використано, ми сьогодні повинні примусити наших політиків вирішувати нарешті галицькі політичні та економічні проблеми.

Допомогти нам можуть і країни Заходу, застосувавши щодо Галичини щось на зразок „плану Маршалла“, який перетворив Європу в квітучий край. Я порушувала це питання на сесії облради і написала депутатське звернення „Про заходи Тернопільської обласної ради, спрямовані на євроінтеґрацію України в євроатлантичні структури протягом 2004-2006 років“. Мене не підтримали і сказали, що зараз, мовляв, не час, у нас багато інших питань. Але я вкотре наголошую, що ціль нашої ініціативної групи полягає у тому, аби Західна Україна стала тим локомотивом, який би вивіз Україну до Європи.

— Ініціативна група виступає за те, аби вже 2004 року галичани отримали право користуватись такими ж правами, як жителі країн Євросоюзу. Ви вважаєте, це реально?

— Усі мені кажуть, що це нездійсненна ідея, але хто працював у цьому напрямі? Чому це має бути нездійсненним? Якщо такі питання не порушувати, то, зрозуміло, що їх і не вирішуватимуть. Треба ставити перед собою серйозні цілі і досягати їх. І коли ми покажемо решті України, що на нас звернули увагу, нам допомагають і що нам стало жити краще, то тоді і Східна Україна зрозуміє, що таке західний вибір.

— Яким же має бути особливий шлях Галичини?

— Я не бачу особливого шляху Галичини. Я бачу особливий шлях України загалом. Шлях до Європи не стосується лише Галичини. Ми повинні показати приклад решті України і стати локомотивом, який вивезе її до Європи. Тільки так і не інакше. Про жодні сепаратистські настрої тут не йдеться. Треба лише усвідомити, що на нас чекає, коли ми будемо у ЄЕП і в Євросоюзі.

Розмовляв Геннадій ШИПУНОВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *