ОСТАННІ НОВИНИ

Після шести років судів у Львові таки знесуть самобуд на Варшавській

Наталя Дуляба

|

Після шестирічної судового тяганини незаконно зведений 6-поверховий житловий будинок на вул. Варшавській, 22 таки мають знести. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

1 жовтня касаційно-адміністративна палата Верховного суду залишила постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду Львова без змін і зобов’язала громадську організацію «Наше ідеальне місто» демонтувати 6-поверховий житловий будинок, незаконно зведений на вул. Варшавській, 22.

Тепер справа – за виконавчою службою. Саме вона займатиметься процедурою знесення самобуду.

Зазначимо, що справа щодо самобуду на вул. Варшавській, 22 тягнеться ще з 2018 року. Шестиповерхівку тут звели без належним чином оформлених документів на земельну ділянку, без містобудівних умов та обмежень та без дозволу на початок будівництва. Замовником робіт було ГО «Наше ідеальне місто».

Спершу міська Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю штрафувала забудовника і дала припис про усунення порушень та зупинку будівельних робіт. Коли це рішення проігнорували, тому ДАБК повторно оштрафувала громадську організацію і дала припис на демонтаж будинку, чого теж не було зроблено. Зрештою інспектори звернулися до суду.

Ще в 2019 році Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав забудовника власним коштом знести незаконно зведений будинок на вул. Варшавській, 22. Втім судові процеси затягнулись і дійшли аж до Верхоного суду.

«В невідомий спосіб державний реєстратор Бойко Христина зареєструвала право власності на всі квартири, які там були збудовані. З цим ми також звернулись в правоохоронні органи та до суду. Суд першої та другої інстанції постановив демонтувати споруду, а Верховний суд направив справу на повторний розгляд. Так ще три інстанції розглядали справу повторно, але ми отримали позитивне рішення про те, що це потрібно демонтувати», – розповів начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Тарас Павлишин.

Додамо, що у багатоповерхівці на вул. Варшавській, 22 давно вже розкуплені всі квартири. При цьому сам будинок не був повністю завершений, тож власникам житла у самобуді ще й доводилось вкладати додаткові гроші і самостійно завершувати будівництво.

Нагадаємо, у Львові вже був перший прецедент зі знесенням незаконного житла. Навесні 2019 року у місті вперше демонтували 7-поверхівку, яку самовільно звели на вул. Личаківській, 259. Як проходив цей процес, дивіться тут.

Крім того, Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Львова вже має виграні суди щодо часткових демонтажів у будинках на вул. Варшавській, 54; вул. Уманській, 4; Варшавській, 112 та на вул. На Нивах, де забудовника зобов’язали знести з 7 по 12 поверх.

Оновлений перелік незаконних будівництв у Львові, складений міською радою, доступний за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *